Hírek

2005.01.07. 00:00

Polgári védelmi szolgálat az Európai Unióban

BAMA

Az Európai Unióra ezúttal nem igaz a mondás, hogy „ijedtében azt sem tudta, hová kapjon”. Mindössze öt rövid órával a dél-kelet-ázsiai szökőárról Brüsszelbe érkezett első hírek után már a helyszínre küldte első szakemberét, hogy mérje föl, valójában mekkora és milyen természetű
a baj. Majd szédítő ütemben – percenként átlagosan egy-két lényegi döntéshozással – azóta is szünet nélkül folyik az uniós segítség gyűjtése, szervezése, a támogatás eljuttatása. Mindez kiérlelt elvek és módszerek alapján és szigorú ellenőrzés mellett történik. 
Leginkább erősen szakmai csatárláncként képzelhető el a Brüszszelben működő kis válságközpont. Az állandó ügyeleti rendben működő uniós polgári védelmi mechanizmus szüntelen kapcsolatban áll valamennyi tagállam és a szomszédos országok nemzeti polgári védelmi központjaival. Emellett forró drót köti össze a világ nagy katasztrófa-előrejelző intézeteivel. Nem az a dolga, hogy közvetlen segítséget nyújtson a bajban, hanem hogy összehangolja a kezdeményezéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!