Hírek

2005.01.17. 00:00

Régi-új horvát elnök

BAMA

Hivatalos eredmény lapzártakor még nem volt, de minden jel szerint Stipe Mesic maradt Horvátország elnöke. A veterán politikus már az első fordulóban is csak hajszálnyival maradt el az abszolút többséget jelentő 50 százaléktól. Egyetlen komoly ellenfelének a jobbközép kormány miniszterelnök-helyettese számított. Jadranka Kosor akkor a voksok 20 százalékát kapta. Mesic riválisa nemzedékváltást ígért, s abban bízott, hogy nőként versenytársa lehet a régi gárdából megmaradt elnöknek.

Mesic tizenöt éve a széteső Jugoszlávia egyik utolsó szövetségi államfője volt, Horvátország élén ez a második, egyben utolsó elnöki megbízatása. A politikus 2000-ben lett az elhunyt Franko Tudjman utóda. A tekintélyuralmú elődhöz képest európai és demokrata vezetőnek bizonyult, ami jelentősen hozzájárult magas fokú támogatottságához. Jelölése során teljes mértékben számíthatott a centrista-baloldali ellenzék támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!