Hírek

2005.01.03. 00:00

Sztárok szobáiban jártunk

Pazar pompa, csillagászati árak jellemzik a budapesti ötcsillagos szállodák elnöki és királyi lakosztályait. Meglestük és bemutatjuk, milyen luxuskörülmények között és milyen áron laknak a leggazdagabbak. Befeküdtünk Madonna, Sophia Loren és Michael Jackson ágyába is.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="268"] A Marriott elnöki lakosztálya 120 négyzetméteren terül el
[/caption]Több százezer forintjába vagy akár egymillióba is kerülhet, aki ki szeretné próbálni, milyen luxus jár a filmcsillagoknak, zenészeknek, üzletembereknek. Az elit szállodák elnöki és királyi lakosztályainak árai ugyanis háromszázezer forintnál kezdődnek. A hétköznapi emberek számára felfoghatatlanul magas „lakbérért” tükörsima, csillogó márványpadló vagy épp bársonyosan puha padlószőnyeg, faborítású fal, egyedi bútorok járnak. A fotelekbe, kanapékba, ágyakba valósággal belesüpped az ember. Az ablakok hangszigeteltek, ezért, bár többnyire forgalmas utcákra nyílnak, teljes csöndet biztosítanak. Némelyik lakosztály alapterületén négy átlagos lakás is elférne.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A Meridienben, ahogy a többi szállóban is, folyamatosan takarítanak
[/caption]A Marriottban adóval együtt 300 ezer forintba kerül a 120 négyzetméteres elnöki lakosztály. Tartozik hozzá egy 60 négyzetméteres télikert is. Innen és a teraszról egyedülálló kilátás nyílik a Duna-partra. Balra a Gellért-hegy, jobbra a budai Vár. Ami a panorámát illeti, a Marriott ebben minden versenytársat ver.

A Deák téren álló Meridien elnöki lakosztályából is látni a budai panorámát. Ez valamivel kisebb, az ára viszont másfélszer annyi, mintegy 460 ezer forint egyetlen éjszakára. Itt szállt meg Ennio Morricone, Sophie Marceau és Madeleine Albright is.

A Kempinskiben már több mint 600 ezer forintot kérnek az elnöki lakosztályért egy éjszakára. Ez volt a legnagyobb „hajlék”, ahol jártunk, 180 négyzetméter. Mindenhol tükrök tágítják a teret. A bejárati folyosó mennyezetén a faborítás meleg, otthonos érzést kelt. A lakosztály névadójának korát idézi az étkező ablakain található, üvegbe metszett Mátyás- és Beatrix-arckép. Michael Jackson innen hajigált papírrepülőket rajongóinak az ablakból. Madonna konditeremmé alakította át az étkezőt, amikor itt lakott. Eddie Murphy saját bútorokat akart hozatni. Úgy volt, hogy családja is elkíséri egy magyarországi filmforgatásra. A színész féltette a szálló drága bútorait rosszalkodó gyerekeitől. Végül a család nem utazott, mert közbeszólt 2001. szeptember 11.

[caption id="" align="alignleft" width="246"] A Kempinskiben hatszázezer forint felett van a lakosztály ára
[/caption]Budapest legelegánsabb, legpatinásabb és legdrágább szállodája a Gresham. A több mint 20 milliárd forintért helyreállított épületben egymillió forintért bérelhetjük ki a királyi lakosztályt. Ennek alapterülete 136 négyzetméter. A teraszról átlátni a budai Alagút túlsó végébe. Pont előttünk íveli át a Dunát a Lánchíd. Itt lakott nem olyan régen Sophia Loren, fia és arája. Ezt a legelőkelőbb lakosztályt többnyire üzletemberek és külföldi hírességek veszik ki. Államfők, politikusok ritkán vendégeskednek a királyi lakosztályban. Talán azért, nehogy megszólja őket odahaza az ellenzék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!