Hírek

2005.01.27. 00:00

Újabb gránátokat találtak

Eddig nincs adat arra, hogy maffia- vagy szélsőséges politikai kapcsolatai lennének a kedden elfogott nyugdíjas határőrnek.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="276"] A terrorelhárító kommandósok segítségével a műjégpályánál fogták el a nyugdíjas határőrt. A kamerával rögzített felvétel azt a pillanatot mutatja, amikor leteperik a rendőrök a gyanúsítottat.
[/caption]A hatvankét éves férfi 1989-ig a határőrség adyligeti alakulatánál szolgált tiszthelyettesként mint fegyvermester. Mivel nem tette le az esküt a Magyar Köztársaságra, egészségügyi nyugdíjba küldték. Ma rokkantnyugdíjas, a Városligetben lévő egyetlen magánlakásban él. Kedden onnan indult a műjégpályához, ahova állítólag vevőt várt a hét darab M52-es védekező jugoszláv kézigránátra, a vadászpuskára, a pisztolyra és a lőszerekre, amelyek a táskájában lapultak. A kommandósok azonban leteperték.
A férfi gyanúsítotti kihallgatásán azt állította, hogy a táskájában lévő eszközöket néhány órával korábban kapta, hogy eladja azokat. Ennek ellentmond, hogy a lakásán további négy darab kézigránátot, rakétapisztolyt, lőfegyvereket és lőszereket találtak a rendőrök. Eddig nem merült fel olyan adat, hogy a volt határőrnek maffia- vagy szélsőséges politikai kapcsolatai lennének.
Az operatív információk szerint mániákusan gyűjtötte a veszélyes eszközöket, kereskedelmükkel egészítette ki a nyugdíját.
A BRFK indítványozza előzetes letartóztatását.

A feketepiac fegyverárait a mindenkori kereslet-kínálat határozza meg

Magyarországon is könnyen hozzá lehet jutni fegyverekhez. Az árakat a kereslet-kínálat határozza meg. Az árak tájékoztató jellegűek. Az alvilág kedvelt fegyvere, a Scorpio minigéppisztoly teli tárral 100–200 ezer forint. Kalasnyikov teli tárral 50–100 ezer forint. Parabellum pisztoly gyári számmal 25–40 ezer forint, azonosíthatatlan, szám nélküli 60–80 ezer forint. Jugoszláv támadó kézigránát 5–8 ezer forint, védekező 8–10 ezer forint. Vállról indítható páncéltörő rakéta is beszerezhető néhány hónap alatt 200–500 ezer forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!