Hírek

2005.01.20. 00:00

Újabb leleplező fényképek

Egész Nagy-Britanniát megrázták azok a felvételek, amelyeket a központi angol lapok címlapjukon közöltek. A botrány befolyásolhatja Blair miniszterelnök politikai sorsát is.

Csák E.

A fényképeket a németországi brit támaszponton ülésező katonai törvényszék adta át a sajtónak. A fotókat akkor fedezték fel, amikor egy katona elő akarta hívatni őket. A nyomozás szerint a megörökített fogolygyalázásokra 2003 tavaszán került sor, amikor egy élelmiszer-lerakat fosztogatóit tartóztatták le.

Összesen 22 fotó került nyilvánosságra, és három katona ellen folyik eljárás. A vád ellenük testi sértés, erőszak és fajtalankodásra való kényszerítés. Az osnabrueki tárgyalással párhuzamosan egy másik törvényszék még egy brit katonai visszaéléseit vizsgálja – ugyanabból a lövészezredből. Ha bűnösnek találják őket, lefokozás, leszerelés és börtönbüntetés vár rájuk.

Az Abu Graib börtönben elkövetett amerikai kegyetlenkedések után a sajtó és a közvélemény érzékenyen reagált a megszállók újabb, ismertté vált viszszaéléseire. Michael Jackson, a szárazföldi brit haderő parancsnoka azonnal nyilatkozott. A tábornok kijelentette: „Élesen elítélünk minden visszaélést, s ahol ezek bizonyíthatók, ott azonnal megkezdjük a vizsgálatot”.

A Financial Times cikke felhívja a figyelmet, hogy az eset nyomán ismét felújulhat a vita az iraki szerepvállalásról, ami hatással lehet a négy hónap múlva esedékes angliai választásokra is.

Autóbombák robbantak Bagdad több pontján

Öngyilkos merényletek sorozata Huszonhét halálos áldozata volt a szerdán Bagdadban végrehajtott, vélhetően összehangolt öngyilkos merényleteknek. Délig négy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel a kamikázék. A második reggeli akciót az ausztrál nagykövetséggel szemben lévő épület előtt követték el, ahol a külképviseletet védő katonák laknak. Ebben a merényletben tizennyolcan haltak meg, köztük öt iraki rendőr. Ezt megelőzően egy nagy sebességgel érkező kamion sofőrje robbantotta fel magát egy védőbarikádnak ütközve, közel Ausztrália nagykövetségéhez. A harmadik öngyilkos merénylő célpontja egy iraki katonai támaszpont volt, a negyedik detonáció egy bagdadi bank előtt következett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!