Hírek

2005.01.18. 00:00

Újhelyi Kövérrel feketézne

Meghívta egy kávéra, no meg egy politikamentes traccspartira az MSZP alelnöke a Fidesz országos választmányának elnökét.

Körmendi Gábor

A kávémeghívásra már a múlt héten megérett a helyzet. Történt ugyanis, hogy a legutóbbi négy-párti megbeszélésre Újhelyi István, a szocialisták alelnöke nagy csokor virággal érkezett. Át is adta azt Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, majd kezet nyújtott Kövér Lászlónak. A Fidesz alapítója úgy utasította el Újhelyit, hogy a szocialisták frontembere már kezet nyújtott neki. Ezek után döntött úgy Újhelyi, hogy meghívja ellenfelét egy feketére. – Politikamentes beszélgetésre hívtam Kövér Lászlót, lehet, ez lenne az első alkalom, hogy emberként hétköznapi témákról beszélgetnénk egymással. Kíváncsi vagyok a személyiségére, kíváncsi vagyok arra, mit is gondol, amikor nemzetárulókról beszél – mondta lapunknak Újhelyi. Aki Kövér Lászlót egyébiránt a rendszerváltást követő politikai élet egyik legbefolyásosabb alakjának tartja. Újhelyi szerint a Fidesz vezetői semmilyen hajlandóságot nem mutatnak a párbeszédre. Mint fogalmazott, Orbán Viktor pénteken saját pártját, a Fideszt nemzetegyesítő erőnek, míg a szocialistákat nemzetmegosztó erőnek nevezte. A szocialisták alelnöke emlékeztetett arra, hogy a múlt csütörtöki négypárti egyeztetésen, amelyet az MDF kezdeményezett a nemzetpolitikáról,
Kövér László azt mondta: semmiben nem ért egyet a kormánypártokkal, bármit is mondanak. – A sajtóból értesültem a kávéra való meghívásról. Véleményem szerint az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy a nemzetet főállásban megosztókkal foglalkozzam, ezt az időt inkább a gyermekeimre szánom – nyilatkozta lapunknak Kövér László.

Haszonért üzengetnek

A politika elért abba a szakaszába, ahol már csak a legnagyobb politikai haszon elérése a cél. Gyurcsány Ferenc is hasonló taktikával élt, amikor egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit. Most Újhelyi István is hasonló ötlettel próbálkozik.

Ha a politikai ellenfél elfogadja a javaslatot, akkor elismeri, hogy az ellenfél elképzelése jó. Ha elutasítja, a másikat meg lehet vádolni azzal, hogy képtelen a párbeszédre – mondta Giró-Szász András, a Század-vég alapítvány igazgatója.

A férfiaké a tisztázás

Az elutasított kézfogásnak szemtanúja volt többek között Dávid Ibolya is, aki részt vett a megbeszélésen. Lapunk megkereste az MDF elnök asszonyát, hogy a véleményét kérje, mit szól a történtekhez. Ahhoz, hogy már egymás kézfogását sem fogadják a politikai ellenfelek. Dávid Ibolya a következőket válaszolta: – Aki ott volt, látta, hogy nem fogtak kezet, de ezt az ügyet a férfiaknak kell elintézniük. Ebben az ügyben nem kívánok nyilatkozni, az érdemi munkával foglalkozom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!