Hírek

2005.01.29. 00:00

Veszélyesen szépítő szerek

Címkék#Vélemény

Az Európai Unió betiltott egy a kozmetikában elterjedt tartósítószert. Az ok egy vegyület, amely márkás tusfürdőkben, testápolókban is előfordul. Szeptemberig viszont szabadon árusíthatók az aggasztónak ítélt termékek. Lehet, hogy épp ilyennel zuhanyoztunk tegnap.

Vajta Zoltán

Szeptemberig ki kell vonni a forgalomból bizonyos ma is használt kozmetikai szereket. A bennük lévő tartósítószer ugyanis az Európai Unió szerint káros lehet az emberi szervezetre.

Mérgező anyagokat tartalmaz több olyan kozmetikum, amelyet jelenleg is megvásárolhatunk az üzletekben. Legalábbis erre figyelmeztet egy az interneten terjesztett levél. A termékeket idén szeptemberig kell kivonni a forgalomból, mert allergiát okoznak. Sokfelé leárazzák ezeket a testápolókat, tusfürdőket, fogkrémeket, hogy határidőre elfogyjanak a raktárkészletek. A bűnös vegyi anyag neve metildibromo-glutanitil (MDGN). A kozmetikai iparban tartósítószerként használják. Nem engedi elszaporodni a gombákat és a baktériumokat a készítményekben.

A dokumentum egy másik elterjedt fertőtlenítőszerről is azt állítja, hogy mérgező. Neve: triklozan. Megtalálható az antibakteriális tusfürdőkben, arclemosókban, valamint a fogkrémekben is. Az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Biológiailag nehezen bomlik le, megmérgezi az élő vizeket és a halakat. A levél szerint károsítja a bőr savköpenyét, a májat és az emésztéshez szükséges bélbaktériumokat.

A Greenpeace évekkel korábban kampányolt az MDGN és a triklozan ellen. Az internetes levél azonban nem tőlük származik, állítja Csáki Roland, a magyarországi szervezet kampányfőnöke. Korábbi akciójuk eredményeként néhány gyártó azóta kivonta az MDGN-t a termékekből. A világhálón keringő dokumentum pontosságát épp ezért megkérdőjelezi a Greenpeace. A levélben szereplő triklozant nem tiltotta be az Európai Unió. Ám ennek használatát a Greenpeace is helyteleníti. Különösen a fogkrémekben, hiszen így az a szájon át bejuthat a szervezetbe.

Az MDGN-t szeptemberig kell kivonni a forgalomból. Akkor már az üzletek polcain sem lehet olyan termék, amely tartalmaz ilyen anyagot. Csak az úgynevezett bőrön maradó termékekre vonatkozik a tilalom. A Magyar Kozmetikai Szövetség titkára, Murányi István ijesztgetésnek tartja a méregről szóló levél felbukkanását. Az MDGN az EU országaiban a felhasználók néhány százalékánál okozott csak allergiát. Az unió azután határozott a betiltásról, hogy elkezdett emelkedni a panaszok száma. Az általunk megkérdezett kozmetikai cégek már most sem használják az MDGN-t. Mint mondták, más tartósítószerrel is el lehet érni ugyanazt a hatást.

Kötelező apró betűs összetétel a csomagoláson

A kozmetikai és tisztálkodószerek összetételét minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson. Ha figyelmesen böngésszük a címkét, a sok apró betűs idegen szó között felfedezhetjük az MDGN-t és a triklozant. A figyelmes vásárló előtt így az a gyártó is lebukik, aki tejes-mézes tusfürdőt ígér, de csak aromát és színezéket tesz bele.

Mi van valójában a flakonokban, tubusokban?

Tusfürdő

Szakértők szerint ezekben a termékekben nem káros az MDGN. Ezt ugyanis a fürdéssel lemossuk a bőrünkről. A triklozan tartalmú tusfürdők antibakteriális hatásuknál fogva gátolják a kellemetlen testszag kialakulását.

Krémek, testápolók

Szeptembertől MDGN-t nem tartalmazhatnak. Az ugyanis allergiát, bőrkiütést, viszketést okozhat. Egyes lábápoló krémekben triklozan található. Segít gyógyítani a bőrrepedéseket. Az EU szerint nem káros.

Fogkrémek

A sokat reklámozott antibakteriális fogpaszták többnyire triklozant tartalmaznak. Csökkenti a fogszuvasodást, fogínygyulladást, szájszagot. Az EU szerint fogkrémekben nem káros. A környezetvédők szerint azonban igenis veszélyes szer. A fogorvosok azt mondják, a triklozan sokat javított a lakosság fogazatának állapotán.

Magyarországon nem volt még panasz

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint alaptalan az aggodalom. A triklozan a kozmetikai iparban régóta használt konzerváló és antibakteriális szer. Alkalmazása az Európai Unió tagállamaiban és Magyarországon is engedélyezett. A triklozan hatásvizsgálatai a szer biztonságos alkalmazását bizonyítják. Az MDGN konzerválószer és antibakteriális hatóanyag felhasználása is engedélyezett. Az Európai Bizottság mellett működő Kozmetikai Tudományos Bizottság 2002-ben megállapította, hogy az MDGN tusfürdőben, szappanban biztonságos. Ám arckrémekben, testápolókban az arra érzékeny egyénekben allergiás reakciókat idézhet elő. Magyarországon azonban nem fordult elő ilyen eset. Legalábbis az ÁNTSZ intézetei és a szakrendelők nem kaptak ilyen bejelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!