Hírek

2005.01.28. 00:00

Világhálón kampányolnak

Közléskényszer Híráradatot zúdítanak a polgárra a pártok Parlamenti pártjaink egyre inkább kihasználják eszméik népszerűsítésére a világhálót. Fórumokat szerveznek, kérdőíves felméréseket szerkesztenek, élő kapcsolatot próbálnak teremteni a választóval.

Körmendi – Stépán

A legtalálékonyabb pártnak a szakértők az SZDSZ-t tekintik. A politikai humorral ötvözött figyelemfelkeltő óriásplakátokat követően a liberális párt a világhálót is hadrendbe állította. Ezekben a napokban mintegy félszáz, tipikusan a liberális szavazókat izgató kérdésre várják a választ az interneten. – Arra teszünk kísérletet, hogy a politika tudja-e a rendes arcát mutatni a választóknak. Az eutanáziáról, a drogügyekről, és többek között az egyházak támogatásáról szóló kérdéseinkre kapott válaszokból le tudjuk szűrni a köz véleményét – mondta lapunknak Horn Gábor ügyvivő. – Nem szeretnénk beszállni abba a küzdelembe, hogy ki kit győz le. A világ sokszínű, mindenkinek meg kell férnie a másik mellett – jegyezte meg Horn.

A MDF, mint modern konzervatív párt megpróbálja kihasználni a tájékoztatás és az információs társadalom eszközeit – állítja Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője. A rendszerváltó pártnak három honlapja áll a gyors tájékoztatás szolgálatában. Az elsőn három órán belül minden fontosabb hír megtalálható. A sajtótájékoztatók, a politikai események egyaránt elolvashatók. A másikon a párt belső ügyeiről értesülhet az érdeklődő. Aki igényli, elektronikus úton még hírlevelet is kaphat.

Elsőrendűnek tartjuk a személyes kapcsolatot – állítja Nyakó István MSZP-s képviselő. A választókerületek lakosságát fórumokon hallgatjuk meg. „Természetesen igénybe vesszük a modern tájékoztatás eszközeit is, internetes honlapunk szerkesztősége folyamatosan dolgozik, naprakész információkkal szolgálunk, hétvégén, állandóan frissítjük a híranyagot.” Február elsejétől élő kapcsolatos vonalat teremt a párt az érdeklődőkkel. Az első fogadóóra vendége Hil-ler István pártelnök lesz, „aki közvetlenül válaszol minden feltett kérdésre”.

Amikor a Fidesz szövetséggé alakult, megváltozott a párt kommunikációs stratégiája. Külön csapat bonyolítja a parlamenti frakció sajtóját, és más szakemberek segítik az elnök és az elnökség külső kommunikációját. Felfejlesztették a párt internetes oldalát is. A párthíreket egy komoly webszerkesztőség önti fogyasztható formába. A fontosabb eseményekről kész tudósításokat és esetenként hanganyagot is küldenek a politika iránt érdeklődőknek.

Horn Gábor kíváncsi, hogy az internetezők miként vélekednek drogügyekben és az eutanázia kérdésében. Úgy gondolja, a világhálón zajló felmérésük valós válaszokat adhatnak a liberálisoknak.

Pettkó András magánéletében is meghatározó szerepet játszik a számítógép és az internet. Szabadidejében saját honlapját fejleszti. Politikusként ő volt az első, aki az SZDSZ-es Gusztos Péterrel karöltve vitát indított a könnyű drogokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!