Hírek

2005.02.26. 00:00

A sínek mentén érnek

Töretlen az érdeklődés a gyermekvasutas tanfolyamok iránt. Közösségeket kovácsol a mozgalmi múltjától megszabadult szolgálat.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A mindennapos zászlófelvonásra vonul a csapat Krollop Ágnes (balra) ifivezető vezényletével
[/caption]Zászlófelvonás után vonul a napi szolgálat egyenruhás csapata példás rendben – ki-ki a maga munkahelyére. Vidáman, de felelősségtudattal szállnak le állomásról állomásra Krollop Ágnes (20) irányításával. Az idegenforgalmi főiskolás lány maga is volt gyermekvasutas. Már tíz éve kötődöm ide – mondta. Csippán András (16) gimnazista ugyancsak a visszajárók közé tartozik. A János-hegy állomásra igyekszik, hogy forgalmi szolgálattevőként tartsa a kapcsolatot a szomszéd állomásokkal. Vasutas pályára készülök, érdekel a jegyvizsgáló és a mozdonyvezetői munka is – vázolja elképzeléseit.
A gyermekvasút úttörő elődjével ellentétben politikamentes. A szakmai része maradt meg.
Jó magaviseletűek jelentkezhetnek, legalább 4-es tanulmányi eredménnyel, iskolai ajánlással – tájékoztatott Vinis Gyula (54) gépészeti telephelyvezető, a gyermekvasutas-képzés irányítója. Az ősszel és tavasszal induló tanfolyamokhoz a szülők 5000 forinttal járulnak hozzá. Szolgálat idején minden juttatás ingyenes. A szakmai képzést
a Magyar Államvasutak Rt., a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tulajdonosa végzi. A költségek fedezetét a Gyermekvasutas Alapítvány egészíti ki.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Hossza: 11,2 kilométer

Állomásainak száma: 7

Szintkülönbség: a Hűvösvölgyi és a Széchenyi-hegyi végállomás között 235 méter

Menetidő: 45 perc

Hétvégenként nosztalgiagőzössel is utazhatunk.

Életre szóló barátságok szövődnek a kisvasútnál

Különböző korosztályok vannak együtt, felnőtt MÁV-dolgozók felügyeletével. Fiúk és lányok. Életre szóló barátságok szövődnek közöttük. Házasság is született már – utalt a társas kapcsolatokra Vinis Gyula gépészeti részlegvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!