Hírek

2005.02.02. 00:00

Csábítással vádolják

Megkezdődött Michael Jackson 46 éves popénekes pere a kaliforniai Santa Barbarában.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="116"] Az énekes sztár öltözékével is hangsúlyozni kívánta ártatlanságát
[/caption]Hetekig eltarthat, amíg feláll az esküdtszék. Tizenkét tagját és a nyolc tartalékot hétszázötven jelölt közül válogatják ki. A 63 éves Rodney Melville bíró és munkatársai mindenkit meg akarnak hallgatni. Kiszűrik azokat, akik elfogultak lehetnek vagy feltehetően nem bírják majd a hosszadalmas per megpróbáltatásait. Csak az lehet esküdt, akit az államügyész és Jackson védője egyaránt elfogad. Az esküdtek kiválasztásánál a popsztárnak is jelen kell lennie. A későbbi tárgyalási napokon délelőtt fél kilenctől fél háromig tart az eljárás.

Tizenkét esküdt-szék

Az amerikai igazságszolgáltatási rendszer egyik alapja, amely jól illeszkedik az egyént mindenek elé helyező felfogásba. Tizenkét, egymást nem ismerő, pártatlan ember belátására bízzák, hogy egyhangúlag bűnösnek talál- nak-e valakit vagy „megalapozott kétség” merül fel. A büntetés tehát nem egy ember, hanem egy csoport véleményétől függ, ami növeli az igazságosság érzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!