Hírek

2005.02.04. 00:00

Demszkyt faggatják

Egy horvátországi lap értesülései szerint Demszky Gábor hamis adatokat tünetetett fel tengerparti villájának adásvételi szerződésében. A főpolgármester cáfol.

Szabó Palócz A.–Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A főpolgármester szerint horvátországi házával minden rendben van
[/caption]A Bruno Donadictyal, Opatijában 2002. május 24-én megkötött szerződés szerint a főpolgármester mindössze 9500 eurót fizetett az ingatlanért. Ez azonban csak a töredéke egy tengerparti nyaraló valós értékének. A főpolgármester a horvát adóhatóságot az orruknál fogva akarta veztetni, amikor a valós vételáránál jelentősen kisebb összeget tüntetett fel a szerződésben, állítja a horvát hetilap.

A Reggel kérdésére válaszolva Elvis Drandic, a Demszky-villa ügyében illetékes pazini adóügyi hivatal elnöke elmondta: már korábban is figyelemmel kísérték az ügy fejleményeit, azonban hozzátette, hogy a Nacionalban közölt adatok nem pontosak. Drandic úr szerint a szerződésben a vételárat 142 ezer kunát megközelítő összegben határozták meg. Ez jelenlegi árfolyamon számítva körülbelül 19 ezer eurónak felel meg. Kérdésünkre, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, az elnök elmondta, hogy egy újságcikk alapján erre nincs lehetőségük, ugyanis ez nem tekinthető bizonyítéknak. – Mindenképp beszélgetésre hívjuk a főpolgármester urat az ügyben felmerült fejlemények miatt. Ugyanakkor megkérem önöket, hogy ha bármilyen bizonyító erejű adattal szolgálhatnak az ügyben, azt faxon juttassák el a pazini adóhatósághoz – mondta a Reggelnek az adóhatóság elnöke.

Demszky Gábor főpolgármester a Reggellel közölte: három oldalon át cáfolja a horvát újság szinte valamennyi állítását. A lap olyan alapvető kérdésekben is tévedett, mint például, hogy milyen messze van a nyaraló a tengertől. – A cikkben a vételár is tévesen szerepel. Nem ötvenezer, hanem 19 ezer 250 euróért vásároltam a telket és a romos házat, amit később felújítottam. A horvát minisztériumok egyébként jóváhagyták az adásvételi szerződést – mondta a főpolgármester. A ház alapterülete – az újság állításaival szemben – 130 négyzetméter. Demszky tavaly még vett hozzá egy 90 négyzetméteres telken álló 25 négyzetméteres gazdasági épületet. A felújításra idén 11 millió forintot költ a főpolgármester. A helyreállítást engedélyezték a minisztériumok és hatóságok. Az ingatlanvásárlás adatai szerepelnek a főpolgármester interneten is olvasható vagyonnyilatkozatában. Demszky sérelmezi, hogy a senki nem kérdezte meg a horvát újságtól. Egyébként két évvel ezelőtt Budapest első emberét kitüntette a horvát köztársasági elnök a horvát–magyar kapcsolatok javításáért.

Drága parasztházak

Horvátországban és különösen a tengerparton igen borsosak az ingatlanárak. Az épületek négyzetméter ára 100 euró körül mozog. Mint a Reggel megtudta, még a horvátországi Baranyában, az állam legelmaradottab térségében, egy roskadozó parasztház értéke 3 250 000 ezer forint.

Bontják, vagy fizet

A megkérdezett ingatlanszakértő elmondta, hogy Demszkyt nem fenyegeti bírósági eljárás Horvátországban. Az építési engedély nélkül épült ingatlanoknál bontási rendeletet adnak ki. Emellett a kihágás mértékétől függően pénzbírsággal is büntethetik az építkezőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!