Hírek

2005.03.01. 00:00

Erős lesz a lej Romániában

Lukács János, Kolozsvár

Négy nullát vágnak le július elsejétől a lejben kifejezett árak végéről Romániában. A Román Nemzeti Bank javaslatára március elsejétől régi és új lejben is feltüntetik az árakat. A változásra lázasan készülnek a kereskedők és a lakosság egyaránt. Az új árakat már napokkal a határidő előtt számos üzlet kiírta, de tegnapig a nagy bevásárlóközpontok is végeztek a munkával. Mugur Isarescu, a jegybank elnöke több ízben hangsúlyozta: a pénzbeváltás nem okoz inflációt, sőt segít a visszaszorításában.

A milliomosok országa négy nullától szabadul meg

Romániában már évek óta megszokott dolog a milliókban való számolás. A nettó átlagfizetés például ma megközelíti a hétmillió lejt, ez júliustól 687,50 lej lesz. Egy kenyér ára most 18000 lej, júliustól ugyanez 1,80 lejbe kerül. Míg egy forintért 150 lejt is adnak, az „erős lejben” kifejezett forintérték alig másfél bani – a lej váltópénze – lesz.

Műanyagból készülnek a papírbankók

Az új bankjegyek – akárcsak a mostaniak – műanyagból készülnek majd, gyártásuknál a legkorszerűbb technikát alkalmazzák. A műanyag bankók előnye a hosszabb élettartam, hátrányuk viszont, hogy a hagyományos pénzszámoló automaták nem mindig képesek pontosan megszámolni egy-egy köteg pénzt. Műanyag bankjegyet Románián kívül csak Ausztráliában használnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!