Hírek

2005.02.14. 09:07

Évértékelések szezonja

Az új kulturális miniszter megválasztásával kezdődik és Mádl Ferenc köztársasági elnök utódjának személyéről szóló döntéssel végződik a ma induló tavaszi parlamenti ülésszak.

Szakács Árpád

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelésével veszi kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Napirend előtti felszólalásában a kormányfő elemzi a kabinet eddigi munkáját és beszámol arról is, milyen programokat valósít meg a hátralévő ciklusban. Kiszivárgott hírek szerint olyan fejlesztések is napirenden szerepelnek, amelyeket 2015-ig akar kivitelezni a kormány.

A plenáris ülés kezdetén leteszi a hivatali esküt Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség új minisztere. A tárcavezető-jelölt Hiller István MSZP-pártelnököt váltja a poszton. Szintén ma dől el, hogy sürgősségi tárgyalás alapján dönt-e a parlament az úgynevezett ügynöktörvény és az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítás kérdéséről. Másik kiemelkedő napirendi pont a Szülőföld Alapról szóló törvényjavaslat zárószavazása lesz.

A sok kritikát kapott előterjesztést a kormány a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca után nyújtotta be. Olyan támogatások szerepelnek a javaslatban, amelyek segítik a határon túl élő magyarok szülőföldjükön való boldogulását és kultúrájuk megőrzését.
A parlamenti ciklus egyik legfontosabb döntése nyár elején várható. Az Országgyűlés várhatóan június 6-án szavaz a rendszerváltást követő harmadik köztársasági elnök személyéről.

A hét másik kiemelkedő belpolitikai eseményének ígérkezik Orbán Viktor, a Fidesz elnökének szerdai hagyományos évértékelője a budapesti Körcsarnokban.

A központi rendezvényt országjáró körút előzi meg. A hét végi állomáson a fővárosiak helyzetét vitatta meg a volt miniszterelnök. Azt hangoztatta: a fővárosi gondoknak nincs fideszes, MSZP-s vagy SZDSZ-es megoldása, a problémákra a budapestieknek kell megtalálni a választ. A volt kormányfő tarhatatlannak nevezte a tömegközlekedés és a közúthálózat helyzetét. Rámutatott arra is, hogy mielőbb el kell kezdeni
200 ezer panellakás felújítását.

Kiemelte: terveik szerint Budapest tölthetné be az országhatárokon túlra megnagyobbított régió központjának szerepét. Hozzátette: Budapestnek egyben a nemzet fővárosának kell lennie. A Fidesz elnöke zárszóként hangsúlyozta: „nem tudják úgy tönkretenni az országot és nem lehet úgy rászorítani a kerékbilincset Budapestre, hogy 2006 után ne lehessen rendbe hozni a dolgokat”.

A kormányfő látványos fordulata

Nemcsak kommunikációs és retorikai, hanem látványos politikai fordulat következett be, amióta Gyurcsány Ferenc tölti be a miniszterelnöki posztot – jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A politikus pozitívumként értékelte, hogy a szocialista pártban megjelentek a liberális válaszok is. Ádám Zoltán politológus viszont reális veszélyként értékelte, hogy Gyurcsány a liberális ügyek felvetésével elszívja a választókat és a politikai teret az SZDSZ-től.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!