Hírek

2005.02.19. 09:22

Harc a százezer nézőért

Példátlan a mozitörténetben a megismételt bemutató. A Világszám című filmet mégis bemutatják a tavaly év végi premier után ma is. Az ok egy bűvös szám: a százezer.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="158"] Veszélyen van Török Ferenc Szezon című filmje
[/caption]Dicső múlttal a háta mögött, jó tíz éve gödörbe került a magyar filmgyártás. Azóta a kilábalással telt az idő. Egyre-másra születtek a jobbító szándékú ötletek. Ezeken aztán hajba kapott a szakma, elfáradtak a filmesek. A gödör pedig mélyült. Mígnem körvonalazódott egy támogatási rendszer képe.

Tavalyelőtt végre a Magyar Mozgókép Alapítvány meghirdette a látogatottság alapú pályázatot. Több kategóriában indulhattak gyártók és forgalmazók, filmenként 50 millió forint támogatásért. Szigorú feltételt szabott az alapítvány: a bemutatást követő évben százezren nézzék meg a filmet! Eddig már több alkotás elérte, sőt túl is szárnyalta a bűvös számot. Mások lemaradtak.

Mi történik akkor, ha nem sikerül elég nézőt becsábítani a moziba? Mi lesz a támogatásként adott pénzzel? Martosi Mórocz Sándor, a Magyar Mozgókép Alapítvány finanszírozási igazgatója válasza egyértelmű: – Vissza kell fizetni. Ez szerződés. Külön megkötöttük a gyártóval, külön az alkotóval. Kérhet fizetési haladékot. Ha a közalapítvány kuratóriuma elfogadja, kaphat a polgári törvénykönyv rendelkezésének megfelően.

Amennyiben a kuratórium elutasítja, eljárás indul ellenük. Erre még példa nem volt – de hamarosan lehet. Ugyanis két film, a Rap, Revü, Rómeó és a Szezon című film futamideje márciusban lejár. Törheti a fejét a filmesszakma, mivel lehet nézőszámot növelni. Többekben felmerült: ne csak az országos mozihálózat nézőit, hanem a határon túliakat is számolják be. Jó néhány film látványos sikerrel megy erdélyi és felvidéki mozikban. – Ez nem lesz járható út. A jegyeladást bizonylatolni kell, márpedig a határon túl ez nem működik. Hasonló a helyzet a tévés kábeltársaságok által sugárzott filmekkel, azok sem számítanak nézőszámnövelő tényezőnek – véli Martosi Mórocz Sándor.

Levegőben lóg az úgynevezett normatív támogatás bevezetése. Ennek lényege, hogy csak az az alkotó kaphat pénzt, akinek az előzőleg támogatott filmje elérte a vállalt nézőszámot. Az intézkedés vélhetően felpezsdíti az évekig szunyókáló magyar mozit.

A Világszám újra életre kel a Hunnia moziban

Koltai Róbert (62) filmrendező: „Ha filmet forgatok, igyekszem, hogy a bemutatója január 13. legyen, mint egykor a Sose halunk meg! című mozinak. Akkoriban még nem voltak multiplexek, ennek ellenére nyolc hét alatt kétszázötvenezer néző látta az alkotást. A Világszámnak viszont rossz időpontot választottak bemutatóul. December 23-án, szenteste előtti napon már senki nem vált mozijegyet. Aztán pedig jöttek az ünnepek csőstül: karácsony, szilveszter. Mire a közönség feleszmélt, hogy moziba kellene menni, már újabb filmeket mutattak be. A Hunnia mozi azonban vállalta a második bemutatót. Mostantól szombat-vasárnap este nyolctól vetíti a Világszámot.”

Vidéki filmbemutatók

Pruckner Pál (a Hungaricom filmforgalmazó cég ügyvezető igazgatója): „Mi azt találtuk ki, hogy vidéki filmbemutatóinkra elvisszük a film szereplőit. Meglehetősen hatásos nézőszámnövelő. Például a Világszám dunaújvárosi bemutatójára így 1061-en váltottak jegyet. Tavaly megkétszereződött a magyar filmek látogatottsága. Ugyanakkor

az amerikai filmeké csökkent. Az a tény, hogy az árral szemben sikereket értek el a magyar filmek, a pályázati rendszernek is betudható. A támogatási pénzekből ugyanis reklámozhatunk és több kópiát (vetítésre alkalmas másolatot) gyártathatunk. Meg úgy, hogy azon dolgozunk folyamatosan, hogy minél többen megnézzék.”

Váczy András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!