Hírek

2005.02.14. 00:32

Hormonok játszanak velünk

Egy mondás szerint a szerelem vakká tesz, a házasság pedig felnyitja a szemet. Az első mámort sokszor a kijózanító felismerés követi. Ez azonban nem törvényszerű: az igazi szerelem lassan, fokozatosan szelídül mély szeretetté.

Kocsis T. – Farkas C.

Tudományos kutatások szerint a szerelmes ember szinte beszámíthatatlanná válik a hormonok játékától. Az érzelmek vihara különösen erős az első 3–7 hónapban, ezt aztán gyakran követi gyors kijózanodás.

A szenvedélyes lángolás során termelődő hormonok megrészegítenek, és másképp láttatják velünk a valóságot, mint korábban. Ilyenkor nem halljuk meg barátaink, családtagjaink véleményét, ha az ellenkezik az érzelmeink által diktált döntésekkel.
A szakemberek összegyűjtötték, mely hormonok felelősek ezért a folyamatért.

Szerotonin: az úgynevezett boldogsághormon szintje legalább 40%-kal megemelkedik a szervezetben. Ez okozza, hogy csakis a szeretett személyre összpontosítunk.
Feniletilamin: ez a hormon emeli meg a szerelmes vérnyomását. Felelős az érzelmek hullámvasúthoz hasonló ingadozásáért és az erotikus álmok megjelenéséért.

Acetilkolin: ez a hormon a másodperc tört része alatt megjelenik, hatással van az idegekre és az izmokra.

Oxitocin: orgazmus közben játszik fontos szerepet. Felébreszti az érintés iránti vágyat.
Endorfin: szerelmeskedés és csókolózás során termelődik. Harminc százalékkal csökkenti a fájdalomérzetet és fokozza az érzékelés élességét.

Másfél-két év után megváltozik a kapcsolat

Dr. Almási Kitty klinikai pszichológus

A szerelem érzésének biológiai hátterében fontos szerep jut a központi idegrendszeri anyagoknak. Ezek közül különösen a feniletilamin vált közismertté mint „szerelemhormon”. Ha valaki szerelmes, ennek a kedélyjavító hatású hormonnak megemelkedik a szintje. A kutatások szerint a kapcsolat hirtelen megszakadásakor

a feniletilamin-szint hirtelen csökkenése okozhat depressziót.

Az oxitocin a szeretet, a hosszú távú kötődés kialakulásáért felelős. A szerelemhormon szintjének csökkenésekor, másfél-két év elteltével kap szerepet. Ennyi idő után számolnunk kell a kapcsolat jellegének megváltozásával.

Valódi szerelem vagy múló szenvedély?

Tesztelje le kapcsolatát, mielőtt elkötelezné magát.

Figyelje meg, hogyan viselkedik a partnere, ha önt

a megszokottól eltérő helyzetben látja (például túl sokat ivott egy házibulin). Ha nehezen tér napirendre a dolog felett, az intő jel.

Ossza meg vele erotikus álmait. Ha a kedvese megértőnek mutatkozik, jók az esélyei.

Sokat elárul a kapcsolatról, hogy hogyan kezeli párja a kudarcokat. Különösen, ha ezek valamilyen közös tevékenység során érik őt.

Vessék össze az életben elérendő céljaikat! Vajon hasonló jövőt képzelnek el?

Szabja meg a határokat. Ne tegyen meg mindent, amit a társa kér, főleg, ha az ellenkezik az elveivel.

a szemet. Az első mámort sokszor a kijózanító felismerés követi. Ez azonban nem törvényszerű:

az igazi szerelem lassan, fokozatosan szelídül mély szeretetté. Kocsis T. – Farkas C. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!