Hírek

2005.02.25. 07:04

Kimozdultak a holtpontról

Megkezdődtek a tárgyalások a gazdák és a földművelésügyi minisztérium között. Szombaton nyolc útvonalon újabb menetoszlopok érkeznek Budapestre. Holnap délelőttre tömeggyűlést hirdetnek a gazdakörök.

Körmendi G.–Izing A.

[caption id="" align="alignleft" width="314"] Jakab István, a gazdavezér a minisztérium előtt arról beszél, hogy Németh Imre miniszterrel megállpodtak a tárgyalások helyszínéről
[/caption]Kossuth tér, csütörtök reggel  9 óra 40 perc. A minisztérium bejáratát rendőrök biztosítják. Az árkádok alatti bejáratot kordon védi. A gazdatanács Jakab István vezetésével belép az épületbe.  A tüntetés hírére 10 óra után már kétszázfős csoport gyűlik össze.

Többségük nem gazda, mert ők Jakab István kérésére a Felvonulási téren maradtak. A Kossuth téri csoport meglepődve hallja, hogy a gazdák nem jönnek át ide. A Felvonulási téren nagy  a híréhség. Senki nem tud semmi biztosat. Pletyka terjeng, hogy  a rendőrség betiltotta a tüntetést. Ez nem  igaz. Olyannyira, hogy a területfoglalási engedélyt március 13-ig meghosszabbították. Kétszáz traktornak maradt hely, annyit még beengednek a Felvonulási térre.

Kossuth tér, 10 óra 50 perc. Az újságírókat beengedik a minisztériumba. 11 óra 20 perckor Németh Imre kilép a hivatala előtti folyosóra:
– Örömmel jelentem be, hogy a tárgyalások kimozdultak a holtpontról – kezdte. – Lényege, hogy a tárgyalások délután kettőkor megkezdődnek a minisztérium egyik háttérintézményében.
Lapunknak arra a kérdésére, hogy ez pontosan melyik intézmény, a miniszter még nem tudott válaszolni.

Németh be, Jakab ki. A parasztvezér bejelenti, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézetben tárgyalnak követeléseik részleteiről. Mintha „szomszédok” egyezkednének. Hiszen az eddig vitatott helyszín a gazdakörök székháza mellett áll, a Zsil utcában.  Jakab István 11 óra 50 perckor  a Kossuth térről a Felvonulási térre megy.

A fűtött sátor zsúfolásig megtelik gazdákkal, óriási tapsvihar és éljenzés fogadja a bejelentést, hogy az ország minden részéről várják a gazdákat szombatra. Ángyán István egyetemi tanár lép elő: – Történelmi pillanatokat él a magyar vidék, sorsa jobbra fordításának lehetőségét tartja a kezében – mondja.

Odakinn a sátor előtt Szőke László kunszentmiklósi gazda felnéz az égre és így fohászkodik:
– Az Isten is velünk van. Mert ha nem húzódna el ennyire a tél, nekünk már kinn lenne a helyünk a földeken. De olyan messzire azért nem ér el a kezük, hogy az időjáráson változtatni tudjanak – és mosolyog.

Körömpörkölt kommandó Jánoshidáról

Harmadnapra megmozdult a gazdanép hátországa. Varga Mihály (49) jánoshidai gazda 10 kg köröm, 3 kg csülök, néhány üveg lecsó, 7 fej fokhagyma és bele illő fűszerek, no meg egykori brigádbográcsa közreműködésével főzte harminc jászsági gazda ebédjét. Varga gazda volt az első hivatalosan bejegyzett családi gazdálkodó a falujában. „Azóta tönkrementem. Még van 150 mázsa vörös és ugyanannyi lilahagymám. Ingyen odaadnám bárkinek – kesergett.

Kilenc órakor kezdték

Tegnap este huszonöt témát vettek át a tárgyaláson, mára tizenöt kérdéskör maradt. Tegnap este hat körül hagyták abba a tárgyalásokat, ma délelőtt kilenc órától ismét asztalhoz ülnek. Németh Imre miniszter Benedek Fülöp államtitkárt bízta meg a tárgyalások vezetésével. Három munkabizottságban érdemi megbeszélések folynak és egyeztetik véleményüket a petíció tartalmáról. Németh Imre miniszter korábban azt mondta, az FVM ragaszkodik ahhoz, hogy a zárószerződést a minisztériumban írják alá, de erre még nem kapott választ a gazdáktól.

Körmendi G.–Izing A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!