Hírek

2005.02.26. 00:00

Megtaláltuk a Jorgos iratait

A 2000-ben csődbe ment Jorgos Travel több száz milliós számlái és bizonylatai egy budapesti felüljáró alól kerültek elő. A hóáztatta papírhalomban nyugták, bevételi pénztárbizonylatok, pénzügyi elszámolások hevernek.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Hungária körúti felüljáró alatt találta meg olvasónk az utazási iroda eltüntnek hitt számláit, bizonylatait
[/caption]Több száz millió forint értékben bukkant számlákra egy férfi Budapesten a Vágány utcánál, a Hungária körúti felüljáró alatt. Az „érdekes papírokból” megtudhatjuk például, hogy K. A. balassagyarmati lakos 1998. május 28-án éppen milyen utazásra fizetett be az azóta már csődbe ment Jorgosz Travelnél. Merthogy a papírhalom az iroda számlakönyveiből, nyugtáiból, megrendeléseiből és visszaigazolásaiból áll. A papírok jó részét még hó fedi az elhagyatott helyszínen.
A birtokunkban lévő dokumentumokból az is kiderül, hogy 2000. május 24-én valaki egy tizenhárommilliós számlát rendezett a Jorgosnál. Ezen kívül még több olyan bevételi bizonylat van szerkesztőségünkben, melyeken az összeg meghaladja a milliós nagyságrendet. A papírok egy részét 1995-ben, 1997-ben és 2000-ben állították ki. A számlákon utasok nevei és lakcímei is szerepelnek. Így pontosan kiderül, hogy ki, mikor, hova, és mennyiért utazott.
A Jorgos Travel 2000-ben ment tönkre, miután a HTC Utazásszervező Kft. felszámolást kért önmaga ellen. Az utazásértékesítő cég nem tudta az elmaradt nyaralások részvételi díját visszafizetni. A külföldön maradt csaknem ezer utast a költségvetés hetvenötmillió forintjából szállították haza Malév-chartereken. A cég központi irodája 2000. szeptember 10-én leégett. Akkor azt lehetett tudni, hogy a számítógépeik és a dokumentációjuk nagy része is megsemmisült.

Az APEH-nál tegnap délután már nem volt illetékes

A többezer utast átverő Jorgos jogutódjaként működő Dias Zeus Travel irodájában közölték, semmi sem érdekli őket, ami a Jorgosszal kapcsolatos. Megkerestük az APEH szóvivőjét, Lovas Györgyöt, aki pénteken negyed háromkor nem tudta megmondani, hogy történt-e bűncselekmény. Adatvédelmi szempontból azonban problémásnak tartja az ügyet. A Reggel meggyőződött a papírok hitelességéről, és értesítette a rendőrséget. Kormos Endre a BRFK sajtóügyeletese elmondta: a dokumentumokat a zuglói rendőrkapitányság munkatársai szedték össze és vitték el. Ha jelentkezik a tulajdonosuk, akkor kiadják azokat.

(Körmendi G.–Nagy E. D.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!