Hírek

2005.02.03. 09:08

Mozgásban a család

Négyheti távollét után szerdán érkezett haza a melbourne-i Grand Slam tenisztorna junior versenyén egyéniben és párosban is második helyet nyert Szávay Ágnes.

Árvay Sándor

A huszonöt órás repülőút, és a Bécstől Pestig tartó autózást követően menedzsere, dr. Simon János szigorúan őrködött védence zavartalan átállásán. Jó reggelt! – köszöntöttük hát a játékost este, amikor felébredt
első itthoni álmaiból. Hét nap alatt tizenegy mérkőzést játszott a nyári hőségben a Melbourne Parkban, előtte egy felvezető tornán is jól szerepelt, érthető tehát, hogy a sorozat végére elfáradt. „A fehérorosz Azarenka első kiemeltként esélyesebb volt a döntőben, ennek ellenére szorosabb meccset vártam. Remélem, gyorsan visszavághatok, akár már a Roland Garros salakján is” – mondta az ifjú játékos, aki 2005-ben is váltott menetrend szerint versenyez majd, s a juniorversenyek mellett rajthoz áll ITF és WTA felnőtt tornákon is.

Ágnes egy alapítványi gimnázium II. osztályos magántanulója, s mint édesapja, Szávay Zsolt a Reggelnek elmondta, az iskolával minden tekintetben ideális a kapcsolat: a tanulmányokat és a vizsgákat is a versenyprogramhoz lehet igazítani. Utazásból persze bőven kijut a háromgyermekes család minden tagjának. Az apa az ócsai festékgyár anyagbeszerzőjeként járja az országot, a kiskőrösi gimnáziumban érettségire készülő Levente naponta ingázik az iskola és a család férfitagjainak soltvadkerti otthona között. A família hölgytagjai időlegesen Pestre költöztek, az édesanya fogja öszsze a két teniszező leány életét. A 12 éves Blankával éppen most érkezett haza a pécsi korosztályos magyar bajnokságról, ahonnan bronzérem került a Szávay-relikviák közé. Ági pedig már az újabb túrára készül. Következik egy stockholmi fedett pályás torna. De előbb még a leginkább várt utazás: pénteken délután a nagymamához, ahol minden bizonnyal a kedvenc gyümölcsleves is ott lesz az ünnepi asztalon.

A juniorverseny főszereplői feljutottak a csúcsra

Az ausztráliai Grand Slam viadal juniortornájának korábbi döntősei között csupa későbbi sztár található. A férfiaknál a svéd Kulti (1989) és Enquist (1991), a német Kiefer (1995), a jelenlegi világranglista-harmadik amerikai Roddick (2000) ifjoncként elsőséget ünnepelhetett Melbourne nagy tornáján. A hölgyeknél Kapros Anikó 2000-ben egyéniben és párosban is nyert.

Az elmúlt egy évtized főszereplői egytől egyig a legjobb ötven közé jutottak a WTA-rangsorban. Íme néhányan az elődök közül: M. Maleeva (bolgár) Lucic és Kostanic (horvát), Daniliidou (görög), Razzano (francia), Molik (ausztrál), Jankovic (szerb).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!