Hírek

2005.02.19. 09:19

Nem adják ingyen a sikert

Nehéz pénzben kifejezni egy-egy nagy sportsiker, mondjuk az olimpiai bajnoki cím értékét, hiszen a diadalok elsősorban azért fontosak, mert növelik az ország jó hírnevét, presztízsét. Ezzel együtt persze pénzbe kerül, hogy a versenyző ott állhasson a dobogó legmagasabb fokán, hogy a világ legjobbjai között jegyezhessék.

Malonyai Péter

A magyar sportra szánt pénzek esetében jellemző, hogy a piaci elemek és az adományozás keveredik benne. Léteznek elképzelések arra, miként lehetne szigorúan üzleti alapokra helyezni a támogatást, ám az ötletek még nem álltak össze koncepcióvá. – Jelenleg a sikerek után csak a versenyző jár jól egyértelműen – magyarázza Dénes Ferenc sportközgazdász. – A jutalom, és a különféle juttatások többnyire megfelelő ellenértékei a kimagasló produkciónak. A háttér – a szövetség, a klub, az edzők, a segítők és így tovább – is kap valamit, ám az összeg nem áll arányban azzal, amennyit befektettek a siker reményében.

Van, aki azt tartaná igazságosnak, ha a sportoló a kapott pénz egy részét átutalná azoknak a szervezeteknek, amelyek nélkül nem készülhetett volna fel a nagy versenyre, és akad, aki a színtiszta üzleti megoldás híve. – Ha valóban a piac szabályait tekintjük alapnak, akkor egyszerű a helyzet – folytatja Dénes Ferenc. – Például a győzelemre készülő sportoló fölkeresi azt az edzőt, aki szerinte képes kihozni belőle a legtöbbet, megállapodnak, hogy mennyiért dolgozik vele, és abban is, hogy siker esetén melyikük milyen mértékben részesül a jutalmakból, juttatásokból. Ez az egyik véglet, a másik pedig a színtiszta adományozás, amely már régóta nem dívik. A mostani vegyes szisztéma talán a legrosszabb, mert mindenki rendre azt az elemet tolja az előtérbe, amely számára aktuálisan kedvező.

A legtöbb jutalmat kapták Athénért

1. Pásztory Dóra (paralimpikon úszó) 26 millió forint

2. Kovács Ervin (paralimpikon úszó) 24 milió

3. Dani Gyöngyi (paralimpikon vívó) 20 millió

4. Janics Natasa (kajakos) 18,5 millió

5. Krajnyák Zsuzsanna (para-limpikon vívó) 18 millió

6. Kovács Katalin (kajakos) 14,5 millió

7. Cseh László (úszó) 14 millió

8. Nagy Tímea (vívó) 13 millió

9. Vereckei Ákos (kajakos) 11,5 millió

10. Nemcsik Zsolt (vívó) 11 millió

Mennyibe kerülnek az olimpikonok?

Általában 800–900 sportoló mondhatja olimpiai kerettagnak magát. Az aktuális költségvetési előirányzatot (1,3 milliárd forint) és a Gerevich-ösztöndíj összegét (500 millió) alapul véve egy sportolóra 2250000 forint jut a Magyar Olimpiai Bizottságtól 2005-ben.

Az összeg tartalmazza az edzőtáborok, a versenyeztetés költségeit éppen úgy, mint a szövetségeknek, kluboknak nyújtott MOB-támogatást. Csak

a Gerevich-ösztöndíj alapján odaítélt összeg kézzelfogható az olimpikonoknak, ennek alapján egy-egy versenyzőre átlagosan 62500 forint jut az idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!