Hírek

2005.02.15. 09:03

OTP: szédítő siker

Az OTP mérlegfőösszege, vagyis vagyona, követelései és tartalékai akkorák, mint az ország éves költségvetésének egyharmada. Kimondani is nehéz: 4200 milliárd forint. A bank piaci értéke1992-ben 300 millió forint volt. Ma eléri a kétezermilliárd forintot.

Bán Károly

Az ABN Ambro a világ 140 országából 139-ben sikeres, sok helyütt piacvezető, Magyarországon azonban nem termett számára babér. Szakértők ezt elsősorban az egykori „lakossági bank” sikerével magyarázzák.

Hisz az OTP a piac szinte minden területét behálózta, leányvállalatai éppoly fényes karriert futottak be, mint az anyavállalat. Kevés életteret hagytak a versenytársaknak: a gépkocsi-finanszírozásban, az életbiztosítási piacon vagy a magánnyugdíjpénztárak közötti versenyben egyformán az élmezőnybe törtek. Persze senki sem tagadja, hogy jó pozícióban voltak, amikor rajtvonalra kellett állni. Hisz az embereknek az OTP volt maga a bank. Náluk vezették a számláikat az önkormányzatok, a költségvetési szervek.

De ma, amikor több mint 160 pénzintézet versenyez az ügyfelekért, erre hivatkozni, már botorság. Sőt már az volt a kilencvenes évek közepén is. A verseny ugyanis itt aztán tényleg arról szól, hogy ki adja a jobb ajánlatot. S az OTP elsősorban ezt a versenyt nyerte meg. Amikor a tőzsdére bevezették, papírjainak árfolyama 150 forint volt, ma pedig csaknem hétezer forint. S közben csupán kilenc év telt el.

Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója szerint a rendkívüli fejlődés elsősorban annak köszönhető, hogy a bank kiadásainak szintje 47 százalékra csökkent a bevételekhez képest. Márpedig erre Európában nincs példa, s a világon is kevés. Ennek köszönhetően lett 25 milliárd forinttal nagyobb az adózott eredményük.

Az OTP nem áll meg a határokon: most Szlovákiában, Romániában és Horvátországban keresnek eladó pénzintézeteket, s ezekben az országokban is 10 százaléknál nagyobb piaci részesedésre törekednek. Aztán jöhet Szerbia is. Az OTP öt éven belül Európa legnagyobb bankjai közé tartozhat.

A sikertörténet háttere

Ami nem nő, az elsorvad – magyarázta az OTP sikerének titkát Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora. Csányi Sándort bankon belül is óvták a külföldi terjeszkedéstől, amihez bátorság is kellett. Az OTP megkímélte magát egy másik veszélytől is, nem akart túl hirtelen nagyra nőni. Kevés sikertörténetünk egyike az OTP előretörése, s vezető szerepe a regionális, közép-európai piacon. S ez annak köszönhető, hogy a bank a legtöbbet hozta ki magából itthon. Ráadásul nem külföldi tőkéből érte el a fényes növekedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!