Hírek

2005.02.26. 06:25

Régi film új ruhában

1943, Budapest, Arizona mozi. Kígyózó sor. Latabár Kálmán főszereplésével az Egy szoknya, egy nadrág című vígjátékot vetítik. 2005. október. Az Egy szoknya, egy nadrág című vígjáték felújítását vetítik. Kígyózó sor? Lehet. Majd meglátjuk…

Váczy András

A 90-es évek végén gyászhangulat lengte körül a nemzeti filmgyártást. Akkor Gyöngyössy Bence és Kabay Barna gondolt egyet. Fejükbe vették: ha törik, ha szakad, megrendítik a hollywoodi szuperfilmek egyeduralmát.
A harmincas-negyvenes években vígjátékot gyártottak a filmesek, dőlt is a nép a moziba. Ebből indult ki a páros. Kapták magukat, és elsőként a Hippolyt, a lakáj, majd a Meseautó című kultuszfilmet újították fel. Számításuk bejött: nézők tömege állt sorba a jegypénztáraknál. Kétélű dolog az átszabás. A hajdani sikermozit, az Egy szoknya, egy nadrág címűt ízig-vérig át kellett gyúrni. Azon a történeten, amit annak idején Latabár, Csortos és Máj összekavart, vastag porréteg ült. Le kellett fújni.
– Meglehetősen átírtuk a történetet – mondja Gyöngyössy Bence, a rendező. – Annyi maradt, hogy van egy jó színész, aki önmaga szobra. Szerelmi kalandba keveredik, és jól meg akarja büntetni azt, akiről azt hiszi, elveszi tőle a nőt. Ezért női ruhába öltözik. Ennyi maradt a régi filmből… Persze az emlékezetes poénokat megtartottuk, de a párbeszédeket a mai nyelvhasználatra szabtuk. Mivel show-műsort építettünk a történetbe, lesz egy-két „vivő sláger”. Persze a szerelmi szál gubancolódásán, a féltékenységen, hiúságon, hazudozáson és egymás átverésén nem fogott az idő. Az maradt. Viszont az akkori élethelyzet – még ha gyanúsan hajaz is mostanra – nagyot változott. A poénok is. A szereplők külső megjelenése is. Ám a tanulság örök: a boldogságért mindenre képes az ember.
Áprilisban indul a forgatás. Addigra nyilván lesz majd főszereplő is. Azon még állhat és bukhat az egész.

A szereplők

Oroszlán Szonja (27): „Mai világunkra nagyon jellemző ez a törtető lány. Egyben hálás szerep is Ibolya. Jól beleillik a médiától csillogó, fényes csinnadrattába. Eléggé eltér a régi figurától, csupán az alapvonások hasonlók.”

Bajor Imre (47): „Isteni figura ez a Borsai! A régi filmben Máj Gyula játszotta. Raccsolós, hülye grófot adott elő. Egy dúsgazdag mexikói üzletasszonyra utazom. Nem titok, a figurát kifejezetten rám írták. Tuti, hogy bejön!”

Szerednyey Béla (48): „Én vagyok a nagy művész öltöztetője, Zsiga. Híres darabok épültek erre a fontos kulcsfigurára. Ráadásul ebben a változatban bővült a működési kör. Zsiga menedzseli, kezeli a főnököt. A mindenese…”

Kern András (57): „Én mint médiaszemét, összevissza keverem a kakaót. Boszszantok mindenkit, leginkább a főszereplőt. Mivel az eredeti változatban Csortos játszotta Kálmánt, nem lehet rossz szerep. Nem vállalt el akármit.”

Kabay és Gyöngyössy filmjeiről számokban

A FILM PRODUCERE: Kabay Barna (56) producer.

JELENLEGI KÖLTSÉGVETÉS: 330 millió Ft.

PÉNZÜGYI HÁTTÉR: a költségek egyharmadát a TV2, másik harmadát a Magyar Mozgókép Közalapítvány állja. Harmadik harmadát különböző szponzoroktól kapják. A maradék tíz százalékot kell összeszedniük.

NÉZŐSZÁMOK: A Hippolytot 310 ezer, a Meseautót 350 ezer fizető néző látta bemutatásának évében.

TÉVÉ: A Hippolyt 70 százalékos, a Meseautó 50 százalékos nézettséget hozott az RTL Klubnak.

KÖZÖNSÉGDÍJ: mindkettő elnyerte a leglátogatottabb magyar filmnek járó Mozisok Országos Szövetségének díját.

Váczy András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!