Hírek

2005.02.02. 00:00

Szűkek, piszkosak és sötétek a közterek

Zsidai Péter

Ami zavarja a budapestieket: kutyapiszok, szemét, rossz járdák, sötét utcák, rossz közbiztonság. Ami tetszik nekik: díszkivilágítás, sétálóutcák, közterületi kulturális események.

Ezek a legfontosabb megállapításai a Budapest közterületeivel kapcsolatos lakossági elégedettséget kutató felmérésnek. A kutatást a fővárosi tulajdonú Studio Metropolitana Urbanisztikai Kht. megbízásából a Double Decker Kommunikációs és Vezetői Tanácsadó Kft. készítette.

A megrendelőket is meglepte az eredmény. Az, hogy a fővárosiak milyen komolyan szigorítanák a parkolással, szemeteléssel kapcsolatos bírságok mértékét és behajtását. A budapestiek úgy érzik, inkább biciklivel közlekednének, ha több kerékpárút lenne a hozzá tartozó tárolókkal, kölcsönzőkkel. Amit még szeretnének: több rendőrt és közterület-felügyelőt látni az utcákon.

Ongjerth Richárd, a kht. vezetője arra nem tudott választ adni, pontosan hány millió forintba került a vizsgálat.

Semmi meglepő

Lakos Imrét nem lepte meg a kutatás eredménye. A városüzemeltetési bizottság elnöke évek óta ugyanezekkel az elvárásokkal szembesül. Érzékelhető javulást a kutyapiszok felszámolásában ígért.

Milyennek érzékelik az utcákat?

Koszosak, tele vannak szeméttel.

A kutyaürülék a legjellemzőbb.

Szűkek, sötétek, nem biztonságosak.

A parkoló autók kisajátítják maguknak.

Mire van igényük?

Nagyobb tisztaság.

Több szemeteskuka.

Kevesebb kutyaürülék.

Jobb közvilágítás.

Kevésbé elhanyagolt épületek.

Forrás: Studio Metropolitana kht.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!