Hírek

2005.02.21. 00:00

Támad a hóvirágkommandó

Kiüldözik az engedély nélküli árusokat az aluljárókból a közterület-felügyelők. Idén tovább nő az állomány létszáma. Így egyre több olyan hely lesz a fővárosban, ahol az árusok elő sem tudják venni portékáikat.

Vajta Zoltán

A Nyugati téri aluljáróban korábban hemzsegtek az árusok, most viszont egyet sem láttunk. Két posztos közterület-felügyelő tartja távol őket. Nem úgy az Örs vezér téren és a Keleti pályaudvarnál, valamint a Stadionoknál. Ezeken a helyszíneken szinte mindig vásárolhatunk, így bizonytalan eredetű édességet és mindenféle gyümölcsöt.

Két éve még több mint ötezer esetben intézkedtek velük szemben a közterület-felügyelők. Tavaly már csak 2183 feljelentést tettek a szabálysértési hatóságoknál. A Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője, Garamszegi Andrea szerint azért, mert tavaly július óta több aluljáróban posztolnak a szürke egyenruhások. A közterület-felügyelet úgy vadászik az árusokra, mint a veszélyes bűnözőkre. A kommandós filmekbe illő akciókkal szemben az árusok önvédelmi kommunikációs rendszert alakítottak ki. Mobiltelefonon riadóztatják egymást. Akit mégis elcsípnek a felügyelők, attól elveszik az árut, amely végül a szabálysértési hatóságnál köt ki. Jelenleg harminc-három fős kommandó küzd a csoki-, gyümölcs- és hóvirágárusokkal.

Danielisz Béla, a városháza szakbizottságának elnöke szerint legalább negyven új közterület-felügyelőre lenne szükség. Egy köztisztviselő évente 2,5 millió forintba kerül. Tehát százmillióra lenne szükség. Minden a fővárosi közgyűlésen, a költségvetés márciusi tárgyalásán dől el.

Romlott csokit és rohadt gyümölcsöt árulnak

Nem tudni, mit tartalmaznak valójában az illegális árusok portékái. A tisztiorvosi hivatal ugyanis nem vizsgálhatja a gyanúsan olcsón kínált élelmiszereket. A fogyasztóvédők sem foglalkozhatnak ezekkel az árucikkekkel, mivel ez a kereskedési forma törvénytelen. Szabó Enikő, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezetője mégis óva int attól, hogy ilyen helyen vásároljunk. A termékek többsége ugyanis lejárt szavatosságú. Ha ettől nem is kap mindig gyomorrontást a vevő, nem tudni, milyen körülmények között tárolták az árut. Ilyen termékektől óvják meg a pesti polgárokat a felügyelők, köztük Kiss Szilvia (36).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!