Hírek

2005.02.05. 00:00

Telefonfülke-reklámok miatti fideszes belharc

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="104"] Sasvári Szilárd azt mondja: ő mindössze csak a közvetítő volt
[/caption]Amiről a hírek röviden szólnak: Juharos Róbertet, a városháza jogi bizottságának elnökét a Fidesz visszahívta a testületből. Sasvári Szilárd lemondott a városképvédelmi bizottság elnöki, valamint Fidesz-frakcióvezető-helyettesi székéről.

Pártja szerint a volt elnök hibázott a januári közgyűlés elé terjesztett határozati javaslatával, amit a képviselők megszavaztak. Ez arról szólt, hogy a telefonfülkékre helyezett reklámokért, ha azok szélessége nem haladja meg a tíz centit, nem kell fizetnie tulajdonosának. Sasvári a Reggelnek elmondta: az Alkotmánybíróság vonatkozó, 2003-as határozata miatt volt szükség az új szabályozásra. Azt is elmondta, ő maga csak közvetítő volt, az előterjesztést a jogi bizottság készítette. Ez azonban nem teljesen felel meg a valóságnak.

A jogi bizottság ugyanis két dolgot javasolt. Kérjék fel a főpolgármestert, hogy a telefonfülke-reklámokra vonatkozó rendeletét pontosítsa. Másfelől indítványozta, hogy a hírközlési törvényre tekintettel a főváros ne kérjen térítést. Az Alkotmánybíróság is ebben a szellemben döntött, amikor a telefonfülkéket kivonta azon közterületi felületek köréből, amelyekért négyzetméterenként havonta ezer forintot fizettek a hirdetők.

Az elmérgesedett fideszes belharcra jellemző, hogy leváltása után Juharos közleményt adott ki. Eszerint Sasvári előterjesztéséről mit sem tudott, annak előkészítésében nem vett részt, a bizottság véleményét az ügyben nem kérték ki. Horváth Gyulát, a városképvédelmi bizottság szocialista alelnökét mélységesen felháborította Juharos közleménye, amelyről lapunktól értesült. A két fideszes vezetésű bizottság már korábban is összetűzésbe került a telefonfülkék miatt. A városképvédelmiek ugyanis ősszel felfüggesztették a jogilag érvényes fizetési kötelezettséget. Így a reklámozók egy része ősszel már ingyen hirdetett. Erre mi történt? A fővárosi közterület-felügyelet a tartozások miatt eltávolította a nem fizetők hirdetéseit. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!