Hírek

2005.02.18. 08:42

Újrakezdődik a Simon-per

Új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla Simon Tibor bántalmazóival szemben. A bíróság szabadlábra helyezte az ügy három vádlottját.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="141"] Simon Tibort úgy megverték támadói, hogy életét már az orvo-sok sem tudták megmenteni
[/caption]Tapsviharral és örömujjongással fogadta a hallgatóság a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amelyben új eljárást írt elő a Simon-perben. A bíróság az elsőrendű vádlott kivételével megszüntette a letartóztatásokat. Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, az érintettek nem hagyhatják el a főváros területét.

Az egykori válogatott focistát 2002. áprilisában egy budapesti szórakozóhely előtt verték agyon. A nyomozás során négy fiatalembert gyanusítottak meg, ám hármukat kiengedték. Ők a szórakozóhelyen dolgoztak biztonsági őrként. Később ismét rács mögé kerültek, mert
a bíróság nem halált okozó testi sértésnek minősítette a történteket, hanem emberölésnek. A Fővárosi Ítélőtábla szerint ezt nem indokolták meg részletesen, így az újra lefolytatott eljárásban ezt is tisztázni kell. Szükség van a tanúk ismételt meghallgatására és szembesítésükre is.

Az egyik vádlott édesanyja elájult a jó hír hallatán. Őt a családtagok vitték ki a tárgyalóteremből. A hozzátartozók, barátok közül többen az újságírókra támadtak, hogy felvételeken ne rögzítsék a történteket. A vita odáig fajult, hogy rendészeket hívtak a terembe, néhány személyt pedig a bíró kiküldött. A durva fenyegetések miatt több újságíró a terem előtt várakozott az ítélet kihírdetése után is, hogy a rendészek kíséretével hagyhassa el az épületet. Egy tíz fős társaság ugyanis a bíróság előtt várakozott. A kiabálók két fotóriportert hógolyóval dobáltak meg két rendőr szeme láttára. Ők feljelentést fontolgatnak a történtek miatt.

Testi sértés vagy emberölés történt?

Magyar György, a per másodrendű vádlottjának védője szerint egyértelmű, hogy nem gyilkosság történt. A jogász szerint az újralefolytatandó elsőfokú eljárásban ennek be kell bizonyosodnia. A szabadlábra helyezésekből Magyar arra következtet, hogy a testi sértés miatt sem egyenlően kell viselniük a vádlottaknak a felelősséget. Utalt arra, hogy az elsőrendű vádlott korábban beismerő vallomást tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!