Hírek

2005.03.19. 00:00

A várható áfaváltozás főleg az élelmiszereket drágítaná

Az adóreform-bizottság a tervek szerint március 30-án dönt az általános 21 százalékos áfakulcs bevezetéséről. Ennek nyomán drágulás várható.

Horváth K. József

A testület által készített elgondolások közül az áfaemelés széles körben érinti a lakosságot. Az előzetesen közzétett elképzelések szerint az általános kulcs 19-21 százalékos lenne. A kulcsok közelítése két lépcsőben valósulna meg. A tervek továbbá azzal számolnak, hogy a jelenlegi ötszázalékos körbe tartozó termékek – elsősorban a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és a könyvek – tekintetében megmaradna a jelenlegi szint.

A Reggel elkészített egy számítást a feltételezett áfaváltozásra. Elsősorban az élelmiszereket vettük górcső alá, hiszen ez az a termékcsoport, amelynek jellemzően tizenöt százalékos a jelenlegi általános forgalmi adója. Ez az a kör, amelynek elemei bizonyosan drágulni fognak 4-6 százalékkal, ha 19 vagy 21 százalékos lesz az általános áfakulcs.

Mindemellett ezek azok a termékek, amelyeken nem lehet spórolni, amit minden körülmények között meg kell venni. Ugyanakkor az eddig huszonöt százalékos áfával bíró nélkülözhetetlen termékek és szolgáltatások várható inflációközeli áremelkedései – mint például az üzemanyagé, a villanyáramé vagy a gázé – valószínűleg nem teszik majd érzékelhetővé az áfamérséklődés miatti esetleges árcsökkenéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!