Hírek

2005.03.24. 00:00

Egyre gyengül II. János Pál

Negyvenöt másodperces nyilvános szereplésre, néma integetésre futotta szerdán a pápa erejéből. II. János Pál röviddel dél előtt integetve osztott áldást a Szent Péter téren összesereglő híveknek.

Gyulay Zoltán

Bár a katolikus egyházfő közvetlen munkatársa úgy nyilatkozott, hogy „rendkívül derűlátók vagyunk”, II. János Pál (84) állapota komoly aggodalmakra ad okot. Hétfőn kisebb légzési nehézségek léptek föl nála. Rendkívül keveset, szinte alig eszik, a gyógyszereket sem tudja lenyelni. Az antibiotikumok kikezdték a gyomrát. Vérszegényszégben szenved.
A római Gemelli klinika orvosainak utasítására jegeléssel kezelik, ami gyöngeséget és fejfájást okoz nála. A közelmúltban gégemetszést hajtottak végre nála. Nyakát a beültetett kanül kínozza. Ha azonban állapota nem fordul drámaian rosszabbra, nem szükséges újra kórházba vonulnia – nyilatkozta Rodolfo Proietti, az orvoscsoport vezetője. A pápa személyi orvosa, Renato Buzzonetti és egy állandóan mellette tartózkodó mentőorvos felügyeletével, tanácsra további gyógyszerek adagolását kell megszüntetni.
Személyesen már képtelen a misézésre, feladatát bíborosai látják el. Eddig példátlan módon a Vatikán még mindig nem közölte, hogy a húsvéti ünnepek szertartásait ki végzi el helyette, beleértve a Colosseumban a nagypéntek esti keresztutat is.
Lakosztályának ablakából a katolikus egyházfő megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt híveket – némán, de erőteljes mozdulatokkal. Mintegy két perc múlva kerekesszékét betolták a lakosztály belső helyiségeibe.
Az Il Messaggero című olasz napilap szerint találgatások kezdődtek a vatikáni államtitkárság élén várható személycseréről. Az újság azt írja, hogy a pápa hajlandó elfogadni Angelo Sodano bíboros (77) lemondását, amit az előírások szerint már két esztendeje benyújtott. Utódjaként Giovanni Battista Re bíborost (71), a püspökök kongregációjának a vezetőjét emlegetik. Más megfigyelők kétlik a személycserét.

Meghalt XVII. Gergely

Elhunyt 59 éves korában Clemente Domínguez Gómez, aki VI. Pál halála után 1978-ban kikiáltotta önmagát XVII. Gergely pápának. Saját egyházi rendet alapított, és szentté avatta többek között Francisco Franco spanyol diktátort, valamint kiátkozta a spanyol királyi családot. Állítása szerint 1969-ben megjelent neki Szűz Mária.

néma integetésre futotta szerdán a pápa erejéből. II. János Pál röviddel dél előtt integetve osztott áldást a Szent Péter téren összesereglő híveknek. Gyulay Zoltán Meghalt XVII. Gergely Elhunyt 59 éves korában Clemente Domínguez Gómez, aki VI. Pál halála után 1978-ban kikiáltotta önmagát XVII. Gergely pápának. Saját egyházi rendet alapított, és szentté avatta többek között Francisco Franco spanyol diktátort, valamint kiátkozta a spanyol királyi családot. Állítása szerint 1969-ben megjelent neki Szűz Mária. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!