Hírek

2005.03.03. 07:10

Feketén-fehéren

A Spanyol Labdarúgó-szövetség 3000 euróra, azaz közel 750 ezer forintra büntette a válogatott szövetségi kapitányát. A 66 éves Luis Aragones még szeptemberben „fekete szarnak” nevezte Thierry Henryt, a világ egyik legjobb játékosát.

Hegyi Áron

Az Arsenal francia csatára különösen, ugyanakkor elismerésre méltó módon felelt az otrombaságra. Túl az első csalódottságon és megbántódáson, felkereste az őt támogató sportszergyártó cég vezetőit.

„A PSV elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre utaztunk. Valaki mutatott nekem egy kék karkötőt, amit az erőszakmentesség hirdetése érdekében készítettek. Akkor jutott eszembe, milyen klassz lenne, ha valami hasonlóra rá tudnám venni a Nike vezetőit. Talán azért is, mert érintve éreztem magam fekete játékosként. Beszéltem velük, s az első pillanattól kezdve felkarolták az ötletet. Mellénk állt néhány nagyszerű futballista, így Claude Makélélé, Roberto Carlos és Ronaldinho is.”

Ez volt az első alkalom, hogy Henry politikai szerepet vállalt. Igaz, ő a politika szót nem érzi idetartozónak. „Nem nevezném politikai szerepvállalásnak. Egyszerűen szeretném, hogy az emberek jobbá váljanak. Nem akarom belekeverni a politikát. Egyszerűen örülök, hogy lehetőségem van a hírnevem segítségével valami fontosat cselekedni. Fekete futballista lévén nekem fontos, hogy részem legyen ebben a kampányban, de nagy örömmel tapasztaltam, hogy fehér játékosok is csatlakoztak hozzánk. Ha olyan sztárok a részesei a mozgalmunknak, akik nagyon sok kisgyereknek példaképei, okkal bízhatunk abban, hogy az üzenet sokakhoz eljut. A jelképünk egy egymásba fonódó fehér és fekete karkötő.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!