Hírek

2005.03.16. 00:00

Kifizetődő üzlet a börtönépítés

Megéri-e magánbörtönt működtetni? Valószínűleg igen. Hiszen közbeszerzési pályázat jelent meg a Szombathelyen és Tisza-lökön épülő két új börtön megépítésére, üzemeltetésére, és több mint harminc cég jelezte már, hogy szívesen fektetne ebbe az üzletágba.

Kozma Ferenc

[caption id="" align="alignleft" width="269"] Elképesztő a zsúfoltság a hazai börtönökben. Akad olyan büntetés-végrehajtási intézet, amelyben kétszáz százalék feletti a kihasználtság.
[/caption]Csóti András dandártábornok, a Büntetés-végrehajtási Intézetek országos parancsnoka szerint tény, hogy szeptember végén lejár a pályázat, s reményeik szerint mind a szombathelyi, mind pedig a tiszalöki új börtön magántőkéből épül, és magánkézben működik majd. Csupán a rabok őrzése, szállítása, előállítása, nevelése, egészségügyi ellátása és nyilvántartása marad meg állami feladatnak. Nagy szükségünk van mindkét hétszáz-hétszáz férőhelyes büntetés-végrehajtási intézetre, mivel jelenleg a zárkák zsúfoltsága elképesztő méreteket öltött. Van olyan börtön Magyarországon, ahol kétszáz százalék feletti a kihasználtság. Nos, ebből a szemszögből nézve egyfajta kényszer is a magántőke bevonása, ami egyébként nem újdonság a nagyvilágban.
Nálunk egy új börtönférőhely létesítése ma 11,7 millió forintba kerül. A dandártábornok szerint a leendő befektetőktől kell majd megkérdezni, hogy miért tűnik jó üzletnek ez a sajátos ágazat. Mindenesetre annyit leszögezhetünk, a közbeszerzési pályázatok nyertesei többféle módon is hasznot húzhatnak az elítéltekből. Számoljunk tehát. Szombathelyen és Tiszalökön a beruházás az úgynevezett Public Private Partnership (PPP) keretében valósul meg, ami az állami és a magántőke együttműködését jelenti. Ennek előnye, hogy a beruházás nem növeli tovább a költségvetés adósságállományát. Példa: a szombathelyi börtön kialakításának költsége tízmilliárd forint. A tervet egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott vállalkozás valósítja majd meg. Az átadás után az állam visszabérli az intézetet évi 1,91 milliárd forintért 15 éven keresztül. Hogy utána mi lesz? Minden bizonnyal tovább csordogál a bérleti díj, hacsak el nem fogynak a rabok. Hiszen az épületek mindegyike magántulajdon. Az előzetes számítások szerint a befektetőnek 5-7 év alatt térül meg a beruházás, utána pedig akár évi 150-200 millió forintot hozhat tisztán. A PPP konstrukcióban részt vevő konzorcium ugyanis nemcsak a kivitelezésben vesz részt. Magánkézbe kerül a fenntartás, az üzemeltetés, az élelmezés,
a mosás, és a fogvatartottak munkáltatása. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rabok többsége jó munkaerő, s szívesebben dolgozik, semmint a zárkában ücsörög. Másrészt a bérre is szükségük van. Abból költenek cigarettára, kávéra, csokoládéra, abból támogathatják az otthon maradottakat.

Fegyőrök kihágásai

A szolgálati viszonyból eredő, vétkes kötelességszegések megalapozott gyanúja miatt tavaly a büntetés-végrehajtási szervezet 664 tagjával szemben indult fegyelmi eljárás, ami az állomány teljes létszámának 9 százaléka. Ezen belül 154 személy tette volt olyan súlyú, amely megalapozta a büntetőeljárás megindítását. Ezek főként a fogva tartás törvényességét sértő, ezen belül is korrupciós cselekmények voltak.

Az elrendelt vizsgálatok végén 58 testületbelit marasztaltak el, többségüket vesztegetési ügy miatt, avagy azért, mert az őrizetükre bízottakat bántalmazták.

Rabok vétségei

Tavaly nem akadt példa büntetés-végrehajtási intézmény, illetve foglyokat szállító jármű elleni támadásra, túszejtésre, az élet kioltására irányuló tettre. Ám nőtt az olyan esetek száma, amikor a fegyintézetben dolgozók kerültek veszélybe. Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt 53 illetővel szemben kezdemé-nyeztek büntetőeljárást, 2003-ban ez 30 volt. Nyolcan szöktek meg az őrizetből, ketten börtönből, hatan előállítás közben. Öten pedig csak próbálkoztak a meneküléssel, sikertelenül.

Az elrendelt vizsgálatok végén 58 testületbelit marasztaltak el, többségüket vesztegetési ügy miatt, avagy azért, mert az őrizetükre bízottakat bántalmazták.

Rabok vétségei Tavaly nem akadt példa büntetés-végrehajtási intézmény, illetve foglyokat szállító jármű elleni támadásra, túszejtésre, az élet kioltására irányuló tettre. Ám nőtt az olyan esetek száma, amikor a fegyintézetben dolgozók kerültek veszélybe. Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt 53 illetővel szemben kezdemé-nyeztek büntetőeljárást, 2003-ban ez 30 volt. Nyolcan szöktek meg az őrizetből, ketten börtönből, hatan előállítás közben. Öten pedig csak próbálkoztak a meneküléssel, sikertelenül. Elképesztő a zsúfoltság a hazai börtönökben. Akad olyan büntetés-végrehajtási intézet, amelyben kétszáz százalék feletti a kihasználtság. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!