Hírek

2005.03.24. 00:00

Környezetvédelmi számháború

Egyelőre nem tárgyal az Európai Unió Horvátországgal a csatlakozásról. A Kínával szemben hozott büntetőintézkedések azonban idejét múltak. Ezt állapították meg az EU vezető politikusai Brüsszelben.

Gyulay Z.

Munkacsoportot hoztak létre szerdán Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői. A testület feladata, hogy megvizsgálja Zágráb együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A bizottság a soros elnök Luxemburg, az Európai Bizottság, továbbá a következő két soros elnök, Ausztria és Nagy-Britannia képviselőiből, továbbá Javier Solana külügyi megbízottból áll. Az EU a munkacsoport jelentésének elkészültéig továbbra sem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.
Az állam- és kormányfők kiálltak a légkör védelmének hosszú távú céljai mellett.
A brüsszeli csúcson az ipari országok kifejezték hajlandóságukat, hogy a károsanyag-kibocsátásukat a Kyotóban vállalt kötelezettségeken felül 2020-ig további tizenöt–harminc százalékkal mérsékelik. Diplomataforrások szerint azonban Németország és Ausztria elérte, hogy 2050-ig ne mondjanak ki újabb pontos számokat.
Az Európai Unió továbbra is kitart a Kína elleni fegyverszállítási tilalom feloldása mellett. Javier Solana a csúcsértekezleten sportszerűtlennek nevezte a büntetőintézkedéseket. Az EU továbbra is figyelemmel kíséri a Kínában kialakuló helyzetet, de az akarat megvan a „politikai döntéshez” a tilalom megszüntetésére. Kijelentették, hogy jogosulatlan volna a tilalmat tizenhat esztendő múltán továbbra is fenntartani. A brüsszeli nyilatkozat azonban rögtön heves tiltakozást váltott ki az Egyesült Államokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!