Hírek

2005.03.02. 00:00

Lesz-e pénz a béremelésre?

A főváros múlt héten elfogadott költségvetésében nem szerepel a közalkalmazottak béremelésének teljes fedezete. Budapesten összesen negyvenhatezer embert érint.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Egyelőre még senki sem tudja, hogy többek között a tanárok munkáját mennyi pénzzel ismerik el
[/caption]A törvény januárban hét és fél, szeptemberben négy és fél százalékkal rendeli el a közalkalmazottak bérének emelését. Éves szinten ugyanakkor nem éri el a tizenkét százalékot, mivel a szeptemberi emelés csak négy hónapra szól. Így a köz-alkalmazottak idén összesen kilenc százalékkal vihetnek haza több pénzt.
A főváros múlt héten elfogadott költségvetése azonban a kilencből csak négyszázalékos béremlést garantál. A további emelést tartalékaiból oldaná meg a főváros, ehhez egy négymilliárdos tételt különített el. Elosztásáról a „tételes felmérést” követően Demszky Gábor jogosult dönteni: mely intézmények kaphatják meg.
Hock Zoltán (MDF) fővárosi képviselő szerint a négymilliárdos tartalék körülbelül kétmilliárd forinttal kevesebb, mint amennyi
a kilencszázalékos emeléshez kellene.
– Ami azt jelenti, elbocsátások várhatók, másképpen nem lehet kigazdálkodni a hiányt. A számok bújtatott létszámleépítést előlegeznek meg – mondta. Hock azt tartaná tisztességesnek, ha a városvezetés előre közölné: kétszáz, ötszáz vagy ezer ember elbocsátására készül.
A városháza sajtóosztálya azt közölte lapunkkal, a költségvetésben rendelkezésre áll a kilenc- százalékos béremelés fedezete. A Főpolgármesteri Hivatal ezerötszáz munkatársának viszont nem kell elbocsátástól tartania, tizenhárom százalékos béremelésükre való fedezet szerepel a költségvetésben.

Elbocsátásokra számít a szövetség főtitkára

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára szintén elbocsátásokra számít. Zongor Gábor szerint az önkormányzatoknak – főleg a kisebb településeken – nincs elegendő pénzük a közigazgatásban dolgozók bérének kigazdálkodására. Előbb-utóbb a béremeléseket elbocsátási hullám fogja követni. A főtitkár úgy látja: az egyelőre hallgatásba burkolódzó közigazgatási szféra még csak számol, de hamarosan megszületnek a lét-számleépítési döntések. Zongor szerint az oktatási intézmények még az önkormányzatoknál is nehezebb helyzetben vannak. Különösen az általános iskolák felső tagozataiban tanítók kerülhetnek veszélybe. A TÖOSZ-nak 1700 települési és nyolc megyei önkormányzat a tagja. Egyik társelnöke Demszky Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!