Hírek

2005.03.12. 00:00

Megvehetik saját házaikat

A Reggel értesülése szerint dátum nélküli, kézzel írott földhivatali bejegyzések állnak azokon a tulajdoni lapokon, amelyek kétszáz budapesti család kisemmizésére alkalmasak.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="313"] Szabó Józsefné és családja is azok közé tartozik, akiknek a házát a világhálón hirdették meg
[/caption]A világhálón bukkantak a kő-művestelepiek arra a hirdetésre – írta meg a Reggel –, amelyben saját házaikat árulta üres telekként egy Kincstári Vagyoni Igazgatóság által megalapított cég. Előző cikkünkhöz képest új adatokhoz jutottunk. Az állami cég levélben írta meg az embereknek, hogy milyen feltételekkel vehetik meg saját házaikat. Ha
a becsült érték egytizedét befizetik, máris pályázhatnak! A hallatlan történet része: a sértettek hosszú ideje hiába kérik a Fővárosi Kerületek Földhivatalát, hogy az ötvenes évekből származó tulajdoni lapokat megnézhessék. Azt a választ kapták, hogy
a dokumentumok egy csőtörés miatt megsemmisültek. A csomag mégis előkerült. Egy budapesti ügyvédnél van, aki az újbudai polgármesteri hivatal kérésére dolgozik a lakók érdekében. A korábbi földhivatali álláspont szerint elpusztultak az iratok. Az előkerült telekkönyveken most mégis a földhivatal ügyfélszolgálat zöld, vízjeles pecsétje látható. A Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjéhez fordultunk az ellentmondás miatt.
– Hogyan lehetséges, hogy az iratok előkerültek? A válasz lapzártánkig hallgatás volt.
A tulajdoni lapokra ismeretlenek, dátum nélkül és kézzel, tintával írták rá az 5351/1956-os törvényi helyet. Ez az 1945-ös úgynevezett „racizási” rendeletre alapul. A kifejezést az akkori népnyelv alkotta, a racionalizálási törvényt rövidítette. Ez alapján bárki, bármikor „racizható” volt, vagyis meg lehetett fosztani vagyonától. Ma már ez a rendelet elvileg nincs hatályban.

Hétvégén építették

Lapunk birtokában van Szijártó Lajos építésügyi miniszter 1954-es utasítása. A telkeket munkások kaphatták, akik házat építhettek rá. Csak hétvégén dolgozhattak. Ha fegyelmi vétséget vagy bűncselekményt követnek el, elveszik tőlük a jogot. Ha nem fizetik a részleteket, akkor házuk az államé. Ha fizetik, akkor törlik az állam jelzálogjogát. Ez nem történt meg 1976-ban. Ezért is lehetséges, hogy életüket végigdolgozó munkásemberek öregségükre olyan leveleket kapnak egy állami cégtől, hogy megvehetik a saját házukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!