Hírek

2005.03.23. 09:01

Méhpusztulást idézhet elő egy növényvédő szer

Gőzerővel reklámoznak Magyarországon egy Gaucho nevű növényvédő szert. Franciaországban a méhészek tiltakozásai, tüntetései nyomán a szer forgalmazását átmenetileg felfüggesztették, mert az ottani méhészek szerint a Gaucho a méhek tömeges pusztulását okozta. A gazdák háromszori demonstrációja után a kormány engedett. A szer megjelenése után a méhek tömeges pusztulása következett be, miután a készítmény belekerült a virágporokba. A Gauchót a magvak csávázásához használják rovarölő szerként.

BAMA

Meglepő módon, miközben Franciaországban nem forgalmazzák a növényvédő szert, Magyarországon engedélyezték a Gauchót – mondta lapunknak Maja Péter, az Országos Magyar Méhész Egyesület elnöke. A bizonyítás azért nehéz e növényvédő szer esetében, mert a méhek nem a kaptárban pusztulnak el, hanem azokon a növényeken, amelyekre szállnak. Hogy aztán a Gaucho Magyarországon okoz-e tömeges méhpusztulást, ez majd a napraforgó virágzása idején, július végén, augusztus elején derül csak ki.

A francia méhészek szerint a Gaucho egyik hatóanyaga a DDT-rovarírtó szerhez hasonló, amit a világon már betiltottak. A szer a táplálékláncba kerülve felszívódhat, így a cukorrépa permetezésénél a cukorban is megjelenhet. Hasonlóképp különböző takarmánynövényeknél alkalmazva megjelenhet a tehéntejben, s belekerülhet akár az anyatejbe is. n B. K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!