Hírek

2005.03.03. 00:00

Metró kell a repülőtérig

Idén is nehéz dolguk lesz a külföldi turistáknak, ha el akarnak jutni a Ferihegyi reptérről a belvárosba. Hamarosan változhat a helyzet. A kormány tervei szerint gyorsvasút vagy metró épül.

Vajta Zoltán

A Budapest Airport Rt. leendő új tulajdonosával építtetné meg a ferihegyi gyorsvasutat a kormány – értesült a Reggel. Úgy tudjuk, a 2005–2013 közötti fejlesztéseket tartalmazó Podmaniczki-terv tartalmazza ezt a javaslatot. A repteret üzemeltető részvénytársaság privatizáció előtt áll. Többféle megoldás kínálkozik. Budapest közlekedésének fejlesztési terve is tartalmazza a 3-as metró meghosszabbítását a Határ úttól vagy Kőbánya–Kispest végállomástól. Egy másik elképzelés szerint gyorsvasút vinné az utasokat a Nyugati pályaudvarra. Ez lényegesen gyorsabb lenne, viszont csak a reptér utasai használhatnák. A metró meghosszabbítása viszont megkönynyítené a kispesti és lőrinci lakosok közlekedését.

Ma BKV-buszok közlekednek tizenöt percenként a repülőtér és Kőbánya–Kispest között. Menetidejük bő húsz perc. A metró végállomásán azután a külföldi turistát nyomban megcsapja a bűz. Butikok mindenfelé bizonytalan minőségű árukészlettel. Többfelé koldus, hajléktalanok fokozzák a hangulatot, nem is szólva az ízléstelen állomásépületről. A turista taxiba is ülhet a reptéren. A taxitársaságoknál 3–4, a reptér kisbuszával 2100 forintba kerül az út. Viszont egy óráig araszolhatnak a sűrű forgalomban.

Százezer pestinek jó

Százezer ember életét könnyítené meg a 3-as metró meghosszabbítása. Naponta több mint fél órával kevesebbet töltenének közlekedéssel a XVIII. kerület lakói. Mester László polgármester szerint az Üllői út mentén lehetne meghosszabbítani a vonalat. Így az kiválthatná a szinte minden fánál megálló, lassú 50-es villamost. Az Üllői út egyébként a városrész minden pontjáról könnyen elérhető. A kerület fejlődését, jelenleg döcögő közlekedését jelentősen felgyorsítaná a beruházás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!