Hírek

2005.03.30. 00:00

Nem Ceausescuék fekszenek a sírban?

Zoe Ceausescu szeretne meggyőződni arról, valóban szülei fekszenek-e a sírban. A kétkedésre jó oka van.

Lukács János

[caption id="" align="alignleft" width="146"] Bármilyen rossz emléke is van a diktatúrának, vannak, akik visszasírják az egykori vezért
[/caption]Beperelte a román védelmi minisztériumot Zoe Ceausescu, az 1989-ben kivégzett román diktátor, Nicolae Ceausescu lánya. Zoe szeretné elérni szüleinek kihantolását és kórbonctani vizsgálatát annak megállapítására: valóban Nicolae és Elena Ceausescut temették-e a bukaresti Ghencea temetőbe vagy sem. A lánynak jó oka van kételkedni. Az akkori, zavaros helyzetben ugyanis az történt, hogy a lelőtt diktátorpár holttestét egy sátorlapba göngyölítve ide-oda szállítgatták. A tetemeket két teljes éjszakán át a szabad ég alatt, a bukaresti Steaua stadionban felejtették, s a felügyeletükkel megbízott kiskatonának fogalma sem volt arról, mit őriz. Még a temetés körülményei sem tisztázottak. A két fejfára ugyanis először egy ezredes és egy alezredes nevét vésték, ez a két név került be a temető hivatalos irataiba is.

- „A kivégzés és a temetés közti idő bőven elegendő lett volna a holt- testek kicserélésére.”
Gelu Voican Voiculescu

Ennek ellenére Gelu Voican Voiculescu, aki 1989 decemberében valamennyi „forró” helyszínen jelen volt, és a Ceausescu-házaspár eltemetéséért is felelt, határozottan állítja, hogy a diktátorpár a jelenleg ismert helyszínen nyugszik. Ugyanakkor elismeri, a kivégzés (december 25.), illetve a temetés (december 30.) között eltelt időszak bőven elegendő lett volna arra, hogy a hullákat kicseréljék. A két tetemet a kivégzés színhelyéről, Targovistéről egyenesen Bukarestbe vitték. A Steaua stadionból kerültek a katonai kórházba, majd onnan a halottasházba. Később, a Ghencea temetőben, szabad parcella híján, a sírok között, gyakorlatilag az ösvényen szorítottak helyet számukra. „Ez az oka annak, hogy nem egymás mellett, hanem az út két oldalán vannak a sírok. Egyszerűen nem fért két sír egymás mellé.” – állítja Voican Voiculescu.
[caption id="" align="alignleft" width="320"] Elena Ceausescu holtteste a kivégzést követően
[/caption]Zoe viszont szeretné illő módon, az ortodox szertartás szerint eltemetni szüleit, ezért pert indított. Az ügyet a bukaresti hatodik kerületi bíróság tárgyalja, az első fordulót április 1-jére tűzték ki. George Georgescu, a Román Temetőgondnokság igazgatója egy bukaresti napilapnak azt mondta, személy szerint támogatja Zoe kezdeményezését. „A kihantoláshoz a jogi lehetősége is megvan, hiszen ezt leghamarabb a temetés után hét évvel lehet kérni, ez az időszak pedig régen lejárt.” – mondja Georgescu. Gelaledin Nezir, a védelmi minisztérium szóvivője elárulta:  megbíztak egy jogászcsoportot, amely az április 1-jei határidőre összeállítja a védelmi minisztérium álláspontját tartalmazó iratcsomót.
– A feleségem senkinek nem nyilatkozik az ügyről, önökkel sem tesz kivételt – hárította el a Reggel érdeklődését Mircea Oprean. Az egyetemi tanárral folytatott beszélgetés alatt a háttérből egy női hang is kivehető volt: „Mondd meg, hagyjanak békén.” Kérdésünkre Oprean tagadta, hogy a tárgyalás első fordulója április 1-jén lenne, de nem árulta el, mikor kezdődik a védelmi minisztérium elleni per.
[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sokan könnyebbültek meg ezt a felvételt látva
[/caption]Egy népszerű román internetes honlapon javában folyik a vita a témáról. Többen azt fejtegetik, ha kiderül, valóban másokat temettek el a két fejfa alá, a lakosság pánikba esik majd. Mások szerint a holtakat békében kellene hagyni. „Hitler holtteste sem került elő, s érdekel ez ma valakit?!” – teszi fel a kérdést egy névtelen internetező.

Fékezhetetlen vadócból visszahúzódó nyugdíjas

Zoe Ceausescu ma 54 éves.

A romániai rendszerváltás előtt matematikusként ténykedett. A diktatúra bukása után egy darabig dolgozott, majd nyugdíjaztatta magát. Férje, Mircea Oprean, a bukaresti Politehnica Tudományegyetem tanára. Hosszú évek óta senkinek sem sikerült fotót készítenie róla.

a sírban. A kétkedésre jó oka van. Lukács János Fékezhetetlen vadócból visszahúzódó nyugdíjas Zoe Ceausescu ma 54 éves.

A romániai rendszerváltás előtt matematikusként ténykedett. A diktatúra bukása után egy darabig dolgozott, majd nyugdíjaztatta magát. Férje, Mircea Oprean, a bukaresti Politehnica Tudományegyetem tanára. Hosszú évek óta senkinek sem sikerült fotót készítenie róla. A Do-Re-Mi együttes önkéntes „keresztanyja” Idén töltik be 22. életévüket azok a hölgyek, akik hármas ikrek, és a Do-Re-Mi nevű, sikeres lányegyüttes tagjai. Mihaela, Aurelia és Luciana Stanciu szeretettel emlékeznek vissza Zoéra, akit valamiféle titokzatos vonzalom fűzött a nyolcvanas években híressé vált családhoz. Bár

az üzletekben semmit nem lehetett kapni, Zoe – amolyan fogadatlan keresztanyaként – rendszeresen vitt Pepsit és banánt

a Stanciu családnak. Kolozsvári nőgyógyász volt a „magyar szerető” A diktátorpár lányának megszámlálhatatlan szerelmi kalandja volt. Dumitru Burlan ezredes, Nicolae Ceausescu hasonmása még egy kolozsvári magyar nőgyógyászra is emlékszik, bizonyos Vincze Dánielre, akivel Zoe idillje kerek egy éven át tartott. Az ezredes szerint

a fiatalok általában a síparadicsomáról híres Predeálon találkoztak, házasságukra csak

a lány szüleinek ellenkezése miatt nem kerülhetett sor. Bármilyen rossz emléke is van a diktatúrának, vannak, akik visszasírják az egykori vezért Elena Ceausescu holtteste a kivégzést követően Sokan könnyebbültek meg ezt a felvételt látva -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!