Hírek

2005.03.25. 00:00

Nem kell a húsvéti nyuszi

Budapest legnagyobb állatotthona nem veszi át idén a megunt húsvéti nyulakat. Mások a „dobozos állatok” ellen harcolnak. A cél közös: ne legyen állat a húsvéti ajándék!

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="317"] Konkoly Fanninak (6) Zsuzsi nyuszi, Alacs Máténak (9) és Flóriánnak (1,5) Odi nyuszi a kedvence
[/caption]A húsvéti nyulak korán halnak. Tavaly minden tapsifüles elpusztult a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjtőjében. Ide hozták az ünnep után a fővárosiak a megunt jószágokat. Egynek bélfertőzése volt, és a kór kétszáz állatot elvitt. Több ezer kedvenc a fazékban végezte vagy kutyavacsora lett belőle. A budapesti állatvédő szervezetek megelégelték az évek óta tartó rossz szokást.

– Megkérdeztük a nyulat vásárló családokat, hosszú időre meg akarják-e tartani az állatokat –  mondja Bélafalvy Krisztina, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. – Többségük nemmel válaszolt. Ezért idén nem vesszük át a leadni kívánt nyulakat.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga  a hatóságokhoz fordul. Azt kérik, büntessék meg azokat, akik közterületen dobozból árusítanak állatokat. – Ezek az árusok a haszon miatt búgatják a nyulakat, hogy eladhassák őket –közli Szilágyi István kurátor. – Sokszor még vizet sem adnak nekik, így gyorsan elpusztulnak.

Örökbe is lehet fogadni húsvéti nyulat

Az állatkertben idén is örökbe lehet fogadni négy-öt hetes nyuszikat, mondta el Tarnóczai Odette, az Alapítvány a Budapesti Állatkertért titkára. A leendő szülők június végéig látogathatják a kisállatokat a parasztudvarban. Örökbefogadói oklevelet és egy fotót is kapnak kedvencükről. Öt nyúl közül lehet választani, az akció húsvét hétfőig tart. Az örökbefogadás kétezer forintba kerül.

A befolyt összeget az ünnep után az állatkerti karanténba leadott nyulak elhelyezésére fordítja az Alapítvány a Budapesti Állatkertért. Az elmúlt évben több mint százharmincan fogadtak örökbe húsvéti nyulat. A hét végén lehetőség lesz nyuszisimogatásra is 10–16 óra között. Több mint száz nyúl várja majd a gyerekeket.

A befolyt összeget az ünnep után az állatkerti karanténba leadott nyulak elhelyezésére fordítja az Alapítvány a Budapesti Állatkertért. Az elmúlt évben több mint százharmincan fogadtak örökbe húsvéti nyulat. A hét végén lehetőség lesz nyuszisimogatásra is 10–16 óra között. Több mint száz nyúl várja majd a gyerekeket. Konkoly Fanninak (6) Zsuzsi nyuszi, Alacs Máténak (9) és Flóriánnak (1,5) Odi nyuszi a kedvence -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!