Hírek

2005.03.18. 00:00

Oszama figyeli a világot

Toronyi Attila

Biztonsági szakértők rossz előjelnek tartják, hogy Oszama bin Ladennek Afganisztánban nyoma veszett. Az al-Kaida vezérének igen sok a segítője, a terrorista szervezet hatalmas hálózatot épített ki világszerte. Emberei beépültek a különböző terrorista csoportosulásokba, így például az Abu Szajaf nevű szervezetbe. Ennek önkéntesei bin Laden „távirányításával” nemrég újabb gyakorlatokat hajtottak végre.
Európa védtelen és felvértezetlen a terrorizmussal szemben.
A földrész annyira félti békéjét és biztonságát, hogy ennek fejében hajlandó engedményekre. Ám ha a meghátrálás folytatódik – jósolják a borúlátok –, akkor az al-Kaida és a hozzá hasonló szervezetek dönthetik el, hogy hol, kik kormányozzanak. A terrorszervezet tavaly fényes sikert aratott a madridi kormány „leváltásával” és az Irakban szolgáló spanyol csapatok visszahívásával. Olaszország lett a következő célpont. A miniszterelnök, Silvio Berlusconi a napokban jelentette be, hogy az iraki biztonsági helyzet javulásával párhuzamosan megkezdi az arab országban szolgáló olasz csapatok kivonását. Április elején önkormányzati választások lesznek Olaszországban. Megfigyelők ezzel hozták összefüggésbe, hogy az olasz kormányfő a népszerűtlen iraki katonai szerepvállalás fokozatos megszüntetéséről beszélt.

Gyilkos pokolgépet robbantottak Kandahárban

Öt embert megölt, további harminckettőt pedig megsebesített egy út szélén elhelyezett pokolgép a dél-afganisztáni tartomány székhelyén. A merényletet akkor hajtották végre, amikor az úton egy taxi haladt el, benne négy nővel és két gyermekkel. A robbantások a tálibok egykori tűzfészkében akkor történtek, amikor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter megkezdte Kabulban tárgyalásait az afganisztáni demokrácia elmélyítéséről. Megfigyelők szerint a támadást a bin Laden-hez közel álló tálibok hajtották végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!