Hírek

2005.03.18. 06:34

Százévesen szórja a pénzt

A héten ünnepli 100. születésnapját a Chelsea, amely az Abramovics-éra második évére vitathatatlanul Anglia első számú futballklubja lett.

Dénes Tamás

Megnyerte a Ligakupát, fölényesen vezet a bajnokságban, s szemben az Arsenallal és a Manchester Uniteddel, áll még a Bajnokok Ligájában is. Teljesítményénél csak a pénzügyeinek léptéke lenyűgözőbb.

88 millió font (30 milliárd 800 millió forint) – ekkora összeg volt a Chelsea vesztesége a 2003–2004-es szezonban. Roman Abramovics azonban ezt befektetésnek tekinti. Ezzel az irdatlan pénzösszeggel sikerült megmenti a klubot a csődtől, Abramovics kifizetett minden adósságot (60 millió font), s megkezdte a játékosvásárlást.

3,5 millió font (1 milliárd 225 millió forint) – itthon egy család összes tagja egész életen át nem keres ennyit, a Chelsea-nél Peter Kenyon egy év alatt felvehette. A Manchester Unitedtől elcsábított gazdasági zseni személye a garancia arra, hogy jó helyre kerüljön Abramovics minden egyes fontja.

115,5 millió font (404 milliárd 250 millió forint) – ennyit fizetett ki a Chelsea a különböző alkalmazottaknak a 2003–2004-es esztendőben. Ezért az összegért meg lehetett volna venni mondjuk Vincent van Gogh Dr. Gachet portréja című képét, a Three Ponds nevű New York-i házat, ami a világ jelenleg legdrágább eladásra kínált ingatlanja, s még egy
airbust.

35 – a Chelsea ennyi alkalmazottja keresett az adott évben legalább kétmillió fontot, azaz 700 millió forintot.

20 millió font (7 milliárd forint) – ennyibe került tavaly nyáron az elküldött alkalmazottak, így például a korábbi edző, Claudio Ranieri kifizetése.

696 millió font (243 milliárd 600 millió forint) – ennyi volt az éves adózott nyeresége 2003 augusztusában a Szibnyeft orosz olajtársaságnak. Roman Abramovics állítólag körülbelül a részvények ötven százalékát tulajdonolja.

7,5 milliárd font (2625 milliárd forint) – a Sunday Times a gazdagokról összeállított listá-ján ennyire becsülik Roman Abramovics vagyonát. Ezért nem kell tartani különösebben attól, hogy elfogy a pénz a Chelsea-nél, költsenek bármennyit is...

Fantasztikus menetelés

A Chelsea a bajnokságban 29 mérkőzéséből 23-mat megnyert, s csak egyen kapott ki. A Bajnokok Ligájában öt győzelem, egy döntetlen, két vereség a mérlege. A Ligakupában öt győzelemet, és egy döntetlent ért el. Egyedül az országos kupa (FA) hozott csalódást, de itt is két győzelem és egy vereség a mérleg. José Mourinho irányításával összesen 46 mérkőzést vívott a csapat, ebből 35-öt megnyert, 7 döntetlent játszott, s mindössze négy vereséget szenvedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!