Hírek

2005.04.01. 00:00

Tánczos Gábor hét éve vár a válaszokra

Balaton Balázs

Ez nem ítélet, ez gyerekgyilkosság! Ezekkel a szavakkal fogadta Tánczos Gábor édesanyja a 2002-es jogerős bírósági ítéletet. Ebben kimondták: ma hét éve, 1998. április 1-jén az akkor 18 éves Tánczos gyilkolta meg a 11 éves H. Zsófiát. Tizenhárom év szabadságvesztésre ítélték a fiút. Kevés olyan ügy volt Magyarországon, amelyet ekkora érdeklődés kísért. Hiszen az elmúlt hét év alatt kevés tényt sikerült bizonyítani, és nagyon sok kérdés maradt válasz nélkül. Ami biztos: a körmendi kislányt brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg otthonában. Torkát fültől fülig átvágták. A lakásból nem tűnt el semmi.

Tánczos önként jelentkezett a rendőrségen, hogy segítsen a nyomozásban. Az azóta országos főkapitánnyá kinevezett Bene László és csapata Vas megyében hamar gyanúsítottat látott a tanúban. A fiú többször, többféleképpen ismerte be a gyilkosságot, majd visszavonta a vallomásokat. Hét éve nem lehet tudni, mikor, mivel, hogyan és hol ölték meg Zsófit. A lakásban talált fül-, láb- és ujjnyomok nem Tánczostól származnak, a szemtanúk nem őt látták bemenni a lakásba. A védelem azt mondta: a perdöntő bizonyítéknak szánt tanúvallomásokat nem hallgatta meg a bíróság, a szakvéleményeket elutasították.

Jelenleg az ügy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon van, az ottani felülvizsgálat eredménye néhány hónapon belül megérkezik. Addig maradnak a hét éve megválaszolatlan kérdések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!