Hírek

2005.03.25. 00:00

Trianonról tanácskoztak a történészek

Lukács János, Kolozsvár

A román és magyar történelem „forró” kérdéseiről tartottak tanácskozást tegnap történészek számára Kolozsváron. Az erdélyi városban a Pro Europa Liga című civil szervezet kezdeményezett találkozót, amelyen magyarországi, illetve erdélyi magyar és román történészek, politológusok vettek részt. Bakk Miklós kolozsvári politológus, a tanácskozás egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy a találkozó  gondolata akkor vetődött fel, amikor a Trianon című film romániai vetítése körüli botrány elkezdődött.
 A román és magyar történészek bevonásával szervezett megbeszélések mindeddig kevés eredményt hoztak. Az évekkel ezelőtt létrehozott államközi román–magyar vegyes bizottság mindössze egyetlen alkalommal ülésezett, civil szervezetek viszont – így például az Etno-kulturális Kisebbségek Forrásközpontja – nemegyszer vállalkoztak már arra, hogy egy asztalhoz ültessék a különböző történelemszemléletek képviselőit.

„Arra gondoltunk, fontos volna immár nemcsak

a filmről, hanem magáról a Trianonban történt eseményekről is érzelemmentesen beszélni.”

Bakk Miklós

a filmről, hanem magáról a Trianonban történt eseményekről is érzelemmentesen beszélni.”

Bakk Miklós -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!