Hírek

2005.03.29. 06:41

Zsidók gyilkosait üldözi a Hegylakó

A Reggel megszerezte a Harag Napjának forgatókönyvét. Kiderült, Christopher Lambert Fóton rejtélyes zsidógyilkosságok nyomát kutatja, miközben Makrai Pál egy örömlány társaságában leli halálát.

Körmendi Gábor

Megszereztük a Dies Irae, azaz a Harag Napja című film szupertitkos forgatókönyvét. Ezt a produkciót a legnagyobb titoktartás mellett forgatják a fóti filmgyárban. A főszereplő, a Hegylakóként is ismert Christopher Lambert ezúttal egy középkori város rendőrfőnökének bőrébe bújik. A szövevényes, sokszor horrorisztikus jeleneteket tartalmazó film végén a főhős zsidó szertartás szerint köt házasságot korábbi szerelmével. Most nézzük a film cselekményét.

A történet 1542-ben Spanyolországban játszódik. Ötven évvel Amerika felfedezése után példa nélküli pompa, arannyal díszített paloták és az inkvizíció miatti rettegés jellemezte Hispániát. A zsidókat, mivel korábban eretnekeknek nyilvánították őket, gátlástalanul üldözték, és kegyetlen kínhalállal büntették. A filmben a főcím utáni első jelenetben egy pár részeg ember angyalnak és démonnak öltözve táncol az utcán. Közben gyermekek és felnőttek serege izgatottan kiabál egy hátborzongató előadás nézőjeként. Látják, amint keresztény lovagoknak és papoknak öltöztetett bábuk brutálisan meggyilkolják vagy élve elégetik a zsidók karikatúraszerű bábuit. Már a történet legelején elveszítjük honfitársunkat, Makrai Pált. A színész Santa Fe hercegét alakítja, aki éppen egy örömlánynyal hetyeg egy sikátorban.

Nem csigázom önöket tovább. A film helyszínéül szolgáló városban rejtélyes gyilkosságok történnek. A sztori során kiderül, hogy az áldozatok szinte kivétel nélkül zsidók. S később, de csak a vége felé azt is megtudjuk, hogy az elkövetők is izraelita vallásúak (illetve szerepel még egy magyar származású bérgyilkos is). A gyilkosságok hátterében pedig a vagyon és a vallási hovatartozás áll. Egészen pontosan az, hogy egyes spanyol nemesi családok az egyház segítségével évszázadokra visszamenőleg meghamisítják családfájukat. Így sikerül eltitkolni származásukat, s megúszni az inkvizíciót. Persze azért van egy-két lista, amely bizonyítja, hová is tartoznak valójában. Aki erről a listáról tudomást szerez, az pillanatok alatt a halál fia.

A film végén kiderül: a városka nagyhatalmú kormányzója is zsidó, sőt még maga a Hegylakó által alakított rendőrfőnök is. De megússzák, s mint mondtam, Christopher Lambert, azaz Ruy de Mendoza a film végén elvesz egy zsidó lányt, akinek a férjét származása miatt már korábban meggyilkolták. A „Hegylakó”, aki sokszor kerül életveszélybe, a film elején hiteltelen, egyhén alkoholista rendőrfőnökként jelenik meg. Szavahihetősége is sokáig kérdéses, ami főleg a forgatókönyvírónak köszönhető, aki eltűnt hullákkal fokozza az izgalmat. Sőt később egy olyan verembe is belezuhan, ahol patkányok rágják az oszlásnak indult holttesteket.

Lambert elköltözött

Információink szerint Christopher Lambert még a forgatások megkezdése előtt kiköltözött a Hiltonból, s a Meridienbe tette át széhelyét, míg a stáb többi tagja maradt a Hiltonban. A „Hegylakó” idejének java részét szállodai szobájában tölti, szövegtanulással. Ha mégis akad üres órája, úgy inkognitóban sétál a belvárosban. Hétvégenként, a produkció költségének terhére a felesége is meglátogatja. Belső informátorunk elmondta: Lambert-t, aki erős dohányos, a nehéz és veszélyes jelenetekben kaszkadőrök helyettesítik. A világsztár egyébként nagyon figyelmes a stáb tagjaival szemben. Mint egy másik belső emberünk elmesélte, szinte minden vele egy jelenetben dolgozó színészhez van egy-két kedves szava. Ja, és imádja a ropit.

Szonja meghal

A Harag Napjában a szép és felkapott magyar színésznő is feltűnik. Ám a cselekmény során meghal. A stáb számára az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy Oroszlán Szonja olyan jól beszél angolul, hogy a film utószinkronizálásánál nem kell másnak alámondani a hangját. Természetesen több olyan magyar színészt is megkerestünk, akik szerepelnek a filmben, de ők csak engedélylyel nyilatkozhattak volna a Reggelnek. Megtudtuk azonban, hogy a filmben játszó hazai színészek napi gázsija megközelítőleg száz- és kétszázötvenezer forint között mozog.

Makrai Pált is megölik

Részlet a forgatókönyvből: … Santa Fe (azaz Makrai Pál)elmosolyodik, s széttépi a nő ruháját, hogy előtűnjenek a lány keblei. Rosa: Te jó ég! Ez a legjobb ruhám! Santa Fe: Tíz vagy akár húsz ilyen ruhát veszek neked. Santa Fe előhúz egy értékes ékkő nyakláncot. A nő a férfi arcát keblére öleli. Egy köhintést hallanak, és meglepve hátrafordulnak. Miguel Del Alvarado Dali-bajusszal áll mögöttük. Makrai megszólal: Mi az ördög? Miguel: Elnézést kérek, hogy megzavarom önt, uram. Nem véletlenül Jose Santa Fe hercege? Santa Fe: Valóban Jose Santa Fe hercege. Most már tudja, kivel van dolga. Tűnjön innen el, de nagyon gyorsan! (Makrai az örömlányhoz fordul, és újra megszólal) Hol is tartottunk, hölgyem? Miguel mosolyog, és megropogtatja az ujjait. A semmiből egyszer csak előbukkan egy férfi feketében. Miguel leveszi a gyönyörű köpenyét, kesztyűjét, és odaadja a férfinak. Egy pillanat alatt Santa Fe herceget a hajánál fogva erőszakosan megragadja, és belevágja fejét a falba. Majd előránt egy kést, és elvágja Rose (az örömlány) torkát. Külső városkép. A sikolyok elcsendesülnek…

Honnan ered a filmcím?

Szent Ferenc tanítványa, Tommaso da Celano (1190– 1250) alkotása a Dies Irae (A harag napja, 1247) című himnusz, amely számos zenemű szövege lett. Ez talán a leghíresebb latin himnusz. A mű az utolsó ítélet napját mutatja be, amikor Krisztus ítélőszéke előtt a trombitaszó felhívására megjelennek a lelkek. Részlet a himnusz kezdetéből: Ama nap, a harag napja / e világot lángba dobja: / Dávid és Szibilla mondja. (Babits Mihály fordítása)

Körmendi Gábor Lambert elköltözött Információink szerint Christopher Lambert még a forgatások megkezdése előtt kiköltözött a Hiltonból, s a Meridienbe tette át széhelyét, míg a stáb többi tagja maradt a Hiltonban. A „Hegylakó” idejének java részét szállodai szobájában tölti, szövegtanulással. Ha mégis akad üres órája, úgy inkognitóban sétál a belvárosban. Hétvégenként, a produkció költségének terhére a felesége is meglátogatja. Belső informátorunk elmondta: Lambert-t, aki erős dohányos, a nehéz és veszélyes jelenetekben kaszkadőrök helyettesítik. A világsztár egyébként nagyon figyelmes a stáb tagjaival szemben. Mint egy másik belső emberünk elmesélte, szinte minden vele egy jelenetben dolgozó színészhez van egy-két kedves szava. Ja, és imádja a ropit. Szonja meghal A Harag Napjában a szép és felkapott magyar színésznő is feltűnik. Ám a cselekmény során meghal. A stáb számára az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy Oroszlán Szonja olyan jól beszél angolul, hogy a film utószinkronizálásánál nem kell másnak alámondani a hangját. Természetesen több olyan magyar színészt is megkerestünk, akik szerepelnek a filmben, de ők csak engedélylyel nyilatkozhattak volna a Reggelnek. Megtudtuk azonban, hogy a filmben játszó hazai színészek napi gázsija megközelítőleg száz- és kétszázötvenezer forint között mozog. Makrai Pált is megölik Részlet a forgatókönyvből: … Santa Fe (azaz Makrai Pál)elmosolyodik, s széttépi a nő ruháját, hogy előtűnjenek a lány keblei. Rosa: Te jó ég! Ez a legjobb ruhám! Santa Fe: Tíz vagy akár húsz ilyen ruhát veszek neked. Santa Fe előhúz egy értékes ékkő nyakláncot. A nő a férfi arcát keblére öleli. Egy köhintést hallanak, és meglepve hátrafordulnak. Miguel Del Alvarado Dali-bajusszal áll mögöttük. Makrai megszólal: Mi az ördög? Miguel: Elnézést kérek, hogy megzavarom önt, uram. Nem véletlenül Jose Santa Fe hercege? Santa Fe: Valóban Jose Santa Fe hercege. Most már tudja, kivel van dolga. Tűnjön innen el, de nagyon gyorsan! (Makrai az örömlányhoz fordul, és újra megszólal) Hol is tartottunk, hölgyem? Miguel mosolyog, és megropogtatja az ujjait. A semmiből egyszer csak előbukkan egy férfi feketében. Miguel leveszi a gyönyörű köpenyét, kesztyűjét, és odaadja a férfinak. Egy pillanat alatt Santa Fe herceget a hajánál fogva erőszakosan megragadja, és belevágja fejét a falba. Majd előránt egy kést, és elvágja Rose (az örömlány) torkát. Külső városkép. A sikolyok elcsendesülnek… Honnan ered a filmcím? Szent Ferenc tanítványa, Tommaso da Celano (1190– 1250) alkotása a Dies Irae (A harag napja, 1247) című himnusz, amely számos zenemű szövege lett. Ez talán a leghíresebb latin himnusz. A mű az utolsó ítélet napját mutatja be, amikor Krisztus ítélőszéke előtt a trombitaszó felhívására megjelennek a lelkek. Részlet a himnusz kezdetéből: Ama nap, a harag napja / e világot lángba dobja: / Dávid és Szibilla mondja. (Babits Mihály fordítása) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!