Hírek

2005.04.16. 00:00

Az APEH számol, mi várunk

Több százezer forintot spórolhat az, aki kellő gondossággal tölti ki az adóbevallását. Például nem feledkezik el egyik kedvezményről sem.

Kaszás Erzsébet

Idő még van ahhoz, hogy átgondoljuk adóbevallásunkat. Május 20-ig mintegy 1,9 millió embernek kell elkészítenie és postáznia a 2004. évi keresetei után a személyi jövedelemadó bevallását. Tavaly ilyenkor már ezt elfelejtettük, hiszen március 20-a volt az önadózás határideje. Mi a teendőnk a hátralévő hetekben?

Azoknak, akik február 15-ig írásban megkérték, hogy az adóhivatal számoljon helyettük – erre a rendszerváltás óta az idén először nyílt lehetőség –, nem kell tenniük semmit, csak várni. Nekik május 20-ig az APEH-től kell megkapniuk a hivatal által kitöltött bevallást. Majd 8 napon belül reagálhatnak rá, ha nem értenek egyet a hivatal számításaival. Az esetleges oda-vissza levelezés után a pontosítások határideje június 20., ezt követően marad a bíróság.

Akik saját maguk készítik el az adóbevallást, még mindig kétféle lehetőségük van. Vagy tanulmányozzák át alaposan az APEH-től postán megkapott nyomtatványokat, és töltsék ki. Nem megfeledkezve az adókedvezmények igénybevételhez szükséges mellékletekről sem! Fontos odafigyelni, hogy bizonyos esetekben többféle címen igénybe vett adókedvezményt össze kell adni, mert összegük együttesen nem haladhatja meg a törvényben meghatározott maximumot. Vagy az idén először beadhatják elektronikusan az adóbevallásukat.

Tízezren kérték fel az APEH-ot a bevallás kitöltésére

2005 első negyedévében 400,8 milliárd forint jövedelemadó folyt be. Ez 13,3 milliárd forinttal több, mint amennyi az előző év hasonló időszakában volt. Többek között az adó-visszaigénylések eddigi mérséklődése miatt. 2005. április 8-ig összesen 9974 darab 04530 adóhatósági adó-megállapítást választó nyilatkozatot tartottak nyilván az adóhatóságnál.

Szótár

Önadózás: az adózó saját maga (vagy könyvelője) készíti el határidőre az adóbevallást, és nyújtja be az adóhivatalnak.

Munkáltatói adó-megállapítás: ha az adózónak nincs más forrásból származó jövedelme, az adókedvezményekről szóló igazolásokat a munkáltatójának is átadhatja, és kérheti, hogy az készítse el az adóbevallását.

Hatósági adó-megállapítás: külön kérésre az idén először az adóhivatal a kifizetőhelyekről hozzá beérkezett adatok alapján kiszámolja az adózó helyett az éves adóját, és erről értesítést küld.

Kaszás Erzsébet Tízezren kérték fel az APEH-ot a bevallás kitöltésére 2005 első negyedévében 400,8 milliárd forint jövedelemadó folyt be. Ez 13,3 milliárd forinttal több, mint amennyi az előző év hasonló időszakában volt. Többek között az adó-visszaigénylések eddigi mérséklődése miatt. 2005. április 8-ig összesen 9974 darab 04530 adóhatósági adó-megállapítást választó nyilatkozatot tartottak nyilván az adóhatóságnál. Szótár Önadózás: az adózó saját maga (vagy könyvelője) készíti el határidőre az adóbevallást, és nyújtja be az adóhivatalnak.

Munkáltatói adó-megállapítás: ha az adózónak nincs más forrásból származó jövedelme, az adókedvezményekről szóló igazolásokat a munkáltatójának is átadhatja, és kérheti, hogy az készítse el az adóbevallását.

Hatósági adó-megállapítás: külön kérésre az idén először az adóhivatal a kifizetőhelyekről hozzá beérkezett adatok alapján kiszámolja az adózó helyett az éves adóját, és erről értesítést küld. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!