Hírek

2005.04.30. 00:00

Az EU-t is eltérően látják

Eltérően látják a hazai kormányoldal, illetve az ellenzék európai parlamenti képviselői Magyarország unióban töltött első évét. Az MSZP sikerekről beszél, a Fidesz elégtelennel minősít.

Körmendi G. – Tibay G.

– Az uniós elvárásokhoz való alkalmazkodásban egyetlen területen volt gond: ez pedig a mezőgazdaság – értékelte lapunknak hazánk unióban töltött egy évét Tabajdi Csaba. Az Európai Parlament szocialista képviselője szerint a magyarok pályázatírási aktivitása kimagasló, az év próbaüzem volt, és jól sikerült, ráadásul a magyar érdekérvényesítés is kiválóra vizsgázott – tette hozzá.
Szintén sikerekről beszélt Szent-Iványi István, az SZDSZ EP-képviselője. A politikus azt tartja a csatlakozás egyik leg-sarkallatosabb vívmányának, hogy az ország végre egyenrangú félként vehet részt a döntéshozásban.
Az uniós munkát egyenesen elégtelennek minősítették a Fidesz képviselői. Szerintük a kormány felelőssége, hogy az elmúlt év „nem a sikerek, hanem a kudarcok éve volt.” Szájer József, európai parlamenti képviselő kifejtette: a kormány nem tudta érvényesíteni a magyar érdekeket sem Verespatak, sem a vajdasági magyarverések kapcsán. A képviselő szerint ráadásul a kabinet az unióból érkező pályázati pénzek mindössze 1,43 százalékát fizette ki. Mint mondta, reméli, a kormány tanul az eddigi kudarcokból, és változtat hozzáállásán.
Olajos Péter, az MDF egyetlen európai parlamenti képviselője szerint az unió parlamentjében pártállástól való tekintet nélkül jól együtt tudtak működni a magyarok. Kérdésünkre a közös munkát „négyesre”, a kormányzati hozzáállást ennél jóval roszszabbra értékeli.

Sikerek az unióban

Elsősorban kisebbségi és nemzetiségi kérdésekben értek el eredményeket a magyar európai parlamenti (EP) képviselők. Például politikusaink kezdeményezésre fogadták el a romák helyzetéről szóló határozatot. Ugyancsak érdem a vajdasági magyarveréseket kivizsgáló bizottság felállítása, a ve-respataki ügy fokozott ellenőrzése, sőt, a román EU-csatla-kozás ügyében az ottani magyarok érdekében is sikeresen lobbiztak a honi képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!