Hírek

2005.04.07. 00:00

Bekeményített az MSZP?

Egyértelműen Szili Katalin házelnök államfői ambícióit erősíti az SZDSZ-szel konzultáló szocialista tárgyalódelegáció váratlan kibővítése.

Szakács Árpád

Vélhetően nem találták elég erősnek a szocialista párt álláspontjának megvédése terén az MSZP-ben Hiller István pártelnököt és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt. Ezért dönthettek kedden este arról, hogy helyettük három új személyt bíztak meg az SZDSZ-szel való mai egyeztetéssel. A tárgyalók így „nagyobb nyomatékkal érvelhetnek” Szili Katalin házelnök mellett. Információinkat tegnap a szocialisták felső köreihez tartozó megbízható forrásaink is megerősítették.

Toller László pécsi polgármestert azért találták a feladatra alkalmasnak, mivel a politikus közismerten határozottan képes érvelni az álláspontja mellett, s ha kell, szembe mer menni másfajta érdekekkel is. A múlt év őszén például egyedül utasította el a sebtében összehívott elnökség tagjainak azon akaratát, hogy Kiss Péter legyen az egyedüli miniszterelnök-jelölt Medgyesi Péter lemondása után.

Szabó György a Szili Katalin mellett álló megyéket képviseli. Szabó az MSZP-n belül az egyik legjelentősebb súllyal bíró megye, Borsod-Abaúj-Zemplén szocialista párti elnöke. A köztudottan liberális nézeteket is valló Steiner Pálnak, Budapest V. kerülete szocialista polgármesterének feltűnése viszont a „kemény szocialista magot” ellensúlyozhatja.

Egyébként Toller tegnap egy lapinterjúban azt hangoztatta, pártjának ragaszkodnia kell Szili jelöléséhez. A szocialistákat is keményen bíráló polgármester szerint megkérdőjeleződhet a párt vezetésének legitimitása, ha nem Szili Katalin lesz az államfő. Azt is elmondta: az MSZP gyenge politikai erőnek tűnhet, ha nem tudja keresztülvinni Szili jelölését. Úgy véli, az MSZP hibája, hogy állandóan kompromisszumokra törekszik, „de ez egyszer az SZDSZ-től is el lehetne ezt várni”.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke tegnap úgy fogalmazott: azt nem tekintik kompromiszszumnak, hogy „az összes lehetséges Szili Katalint elénk tárták, és közülük kiválaszthatjuk az egyiket”.

Közben a szocialisták tegnap az ellenzéket is tájékoztatták arról, milyen köztársasági elnököt szeretnének. Hiller István ebben a kérdésben Orbán Viktor Fidesz-elnöknek fejtette ki a korábban már több helyen is megismételt álláspontját a leendő államfő szociáldemokrata gondolkodásáról.

Jelzésértékű változások

Először fordult elő a Hiller–Gyurcsány páros vezetése óta, hogy a párt hivatalosan is azt jelzi, elégedetlen a folyamatokkal, és bele akar szólni a döntésekbe. Giró-Szász András politikai szakértő így kommentálta az SZDSZ-szel tárgyaló MSZP-delegáció kibővítését. Hozzátette: az SZDSZ számára nem a legkedvezőbb, hogy az MSZP álláspontját legmerevebben képviselőkkel kell egyeztetniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!