Hírek

2005.04.09. 00:00

Eltemették a nagy pápát

Több száz egyházi és világi méltóság, százezres tömeg jelenlétében került sor II. János Pál gyászszertartására pénteken a Vatikánban, a Szent Péter-bazilika előtt.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szertartás kezdetén Stanislaw Dziwisz, a pápa hűséges magántitkára fehér kendővel takarta le II. János Pál arcát, majd a négy napig közszemlére tett holttestet egyszerű fakoporsóba helyezték és lezárták
[/caption]A téren több mint egymillió zarándok, az egyenes tévéközvetítés révén pedig a világon több milliárd ember követte figyelemmel a szentatya temetési szertartását. A kétszáz politikus között foglalt helyet George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Gerhard Schröder német kancellár, I. János Károly spanyol király, Jacques Chirac francia elnök és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök is.

II. János Pál koporsójára egy vörös kötésű Újszövetséget helyeztek, amelynek lapjait a szertartás alatt a szél borzolgatta. A fedélre keresztet és Szűz Mária jeleként egy M betűt véstek. A misét Róma számos pontján figyelemmel lehetett kísérni óriáskivetítőkön. Hasonlóképp közvetítették a vatikáni képeket az egész világon. Budapesten a Mátyás- templom előtti téren feszült hatalmas vetítővászon.

Prédikációjában Joseph Ratzinger bíboros az egyházfő életét méltatta. „Pápánk, ezt mindannyian tudjuk, soha nem akarta az életét önmaga céljaira felhasználni, saját magának megtartani” – mondta Ratzinger. – „Az utolsó pillanatig megalkuvás nélkül Krisztusért és miértünk kívánta feláldozni.” Viselni tudta a terhet Krisztusban gyökerező erejének köszönhetően, „amelyen minden emberi erő is nyugszik”. A beszédet tizenhárom alkalommal szakította meg taps. Amikor a bíboros megemlítette, hogy II. János Pál „lát és megáld bennünket”, a zarándokok „santo subito” kiáltásokkal a pápa azonnal szentté avatását szorgalmazták.

Két órával a halotti mise megkezdését követően, harangzúgás közepette a pápa koporsóját a több százezer hívő tapsával kísérve tizenkét, feketébe öltözött templomszolga lassú léptekkel a Szent Péter térről a bazilika belsejébe vitte. A Sixtus-kápolna gregorián dalokat éneklő kórusának tagjai közül többen sírásban törtek ki. A temetést a nyilvánosság kizárásával a Szent Péter- bazilika kriptájában tartották meg, itt már csak magas rangú egyházi személyiségek és a hozzátartozók voltak jelen. A végső nyughelyet ott alakították ki, ahol korábban XXIII. János pápa feküdt. Őt 2001-ben II. János Pál boldoggá avatta és oltárra emeltette, ebből az alkalomból a kitűnő állapotban lévő, bebalzsamozott holttestet üvegkoporsóban a bazilikában helyezték el.

A temetés időpontjában világszerte harangzúgással és közös imádsággal emlékeztek meg a pápáról. Budapesten, a Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt félárbocra vonták az állami lobogót.

Hétfőtől látogatható a sír

A lengyel születésű egyházfő sírja, amely közel van az első pápa, Szent Péter síremlékéhez, hétfőtől lesz látogatható – közölte Ciro Benedettini helyettes vatikáni szóvivő. A Szent Péter-bazilika viszont szombat reggel 7 órától ismét fogadja a zarándokokat és a látogatókat. Az altemplomban található magyar kápolna is a szokásos rend szerint tart nyitva. A barlang és az altemplom bejárata a főhajóból, a Szent Péter sírja fölé emelt barokk oltár mellől nyílik, és lépcső vezet a mélybe.

Halálában is a béke követe

Móse Kacav izraeli államfő pénteken első ízben fogott kezet Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és néhány szót váltott Mohammed Hatami iráni elnökkel is a pápa temetésén – jelentette az izraeli rádió. Az iráni születésű, izraeli államfő az anyanyelvén, fársziul beszélt Hatamival. A beszámoló szerint a szíriai elnök a gyászszertartás után egy második kézfogást is kezdeményezett Kacavval. Szíria hivatalosan hadban áll Izraellel, Irán pedig nem ismeri el a zsidó állam létezését, és a felszámolására törekszik.

A végrendelkezés újabb értelmezése szerint mégsem fontolgatta a visszavonulást 2000-ben

Kevéssel nyilvánosságra hozatala után II. János Pál végrendelkezése különböző értelmezéseket vetett fel. Egyházi szakértők szerint kétséges, hogy a pápa 2000-ben valóban a viszszavonulás gondolatával foglalkozott. Testamentumában a pápa utal a huszadik század végére és a huszonegyedik kezdetére. „Most, amikor életkorom a nyolcvanadik évhez közeledik, meg kell kérdeznem hogy nincs-e itt az ideje megismételni a bibliai Simont: nunc dimittis”. Lukács evangéliumában (Luk. 2:29) ez áll: az agg próféta, Simon tudomására jut, hogy nem fog meghalni, mielőtt nem látná a Megváltót. Amikor Simon a jeruzsálemi templomban megpillantja a gyermek Jézust, felkiált: „Immár hagyd (latinul: „nunc dimittis”), Uram, a szolgádat, miképpen mondottad volt, békében megválni, hogy tekintetemet Szentségedre vethessem”. Számos római szakértő kétségének adott hangot, hogy a Szentírásban nem közvetlenül Simon távozása által nyújtott példázatról, azaz a visszavonulásról, hanem közeli haláláról írt a pápa.

Gyulay Zoltán Hétfőtől látogatható a sír A lengyel születésű egyházfő sírja, amely közel van az első pápa, Szent Péter síremlékéhez, hétfőtől lesz látogatható – közölte Ciro Benedettini helyettes vatikáni szóvivő. A Szent Péter-bazilika viszont szombat reggel 7 órától ismét fogadja a zarándokokat és a látogatókat. Az altemplomban található magyar kápolna is a szokásos rend szerint tart nyitva. A barlang és az altemplom bejárata a főhajóból, a Szent Péter sírja fölé emelt barokk oltár mellől nyílik, és lépcső vezet a mélybe. Halálában is a béke követe Móse Kacav izraeli államfő pénteken első ízben fogott kezet Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és néhány szót váltott Mohammed Hatami iráni elnökkel is a pápa temetésén – jelentette az izraeli rádió. Az iráni születésű, izraeli államfő az anyanyelvén, fársziul beszélt Hatamival. A beszámoló szerint a szíriai elnök a gyászszertartás után egy második kézfogást is kezdeményezett Kacavval. Szíria hivatalosan hadban áll Izraellel, Irán pedig nem ismeri el a zsidó állam létezését, és a felszámolására törekszik. A végrendelkezés újabb értelmezése szerint mégsem fontolgatta a visszavonulást 2000-ben Kevéssel nyilvánosságra hozatala után II. János Pál végrendelkezése különböző értelmezéseket vetett fel. Egyházi szakértők szerint kétséges, hogy a pápa 2000-ben valóban a viszszavonulás gondolatával foglalkozott. Testamentumában a pápa utal a huszadik század végére és a huszonegyedik kezdetére. „Most, amikor életkorom a nyolcvanadik évhez közeledik, meg kell kérdeznem hogy nincs-e itt az ideje megismételni a bibliai Simont: nunc dimittis”. Lukács evangéliumában (Luk. 2:29) ez áll: az agg próféta, Simon tudomására jut, hogy nem fog meghalni, mielőtt nem látná a Megváltót. Amikor Simon a jeruzsálemi templomban megpillantja a gyermek Jézust, felkiált: „Immár hagyd (latinul: „nunc dimittis”), Uram, a szolgádat, miképpen mondottad volt, békében megválni, hogy tekintetemet Szentségedre vethessem”. Számos római szakértő kétségének adott hangot, hogy a Szentírásban nem közvetlenül Simon távozása által nyújtott példázatról, azaz a visszavonulásról, hanem közeli haláláról írt a pápa. A szertartás kezdetén Stanislaw Dziwisz, a pápa hűséges magántitkára fehér kendővel takarta le II. János Pál arcát, majd a négy napig közszemlére tett holttestet egyszerű fakoporsóba helyezték és lezárták -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!