Hírek

2005.04.12. 00:00

Eredeti népfürdő maradt

Kis Mari néhány éve itt tökéletesítette úszási technikáját, Kertész Péter manapság jár ide. Mégis elsősorban a negyedik kerületben élőké ez a hely.

Tóth Tímea

– Ez itt egy eredeti, 1974-es lábápoló szalon. Igyekeztünk minden berendezést megtartani az elmúlt harminc évben – jegyzi meg némi gúnnyal az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda üzemvezetője. Weiszenburger Ferenc bármerre mutat a szocialista-realista stílusú épületben, minden egy letűnt kort idéz. Mintha egy legújabb kori múzeumban sétálgatnánk.

A látvány azonban semmit sem von el az öt medence gyógyító és hűsítő vízének erejéből. Akit nem lazítanak el kellőképpen az úszómedencében megtett hosszok vagy a lubickolás a tanmedence 30 fokos vizében, több pihentető szolgáltatás közül válogathat. A gőzosztályon 34 és 38 fokos gyógymedencékben lehet ücsörögni, de van nedves és száraz hőlégkamra is a fürdőben. Sőt, családi kádfürdőket is lehet bérelni. Víz alatti sugár- és orvosi masszázs is rendelhető. Ez utóbbi szolgáltatásokat a társadalombiztosító által beutalt betegek is gyakran kérik. Ők a fürdő évi százezer főnyi vendégének felét teszik ki.

Építésekor a környéken élők, elsősorban a gyerekek igényeinek kielégítését tartották szem előtt. Így a vendégek között sok a kerületi óvodás és első osztályos általános iskolás. Valamenynyien itt sajátítják el az úszás tudományát. Napközben közöttük úszik a fizető vendégek nem túl népes serege. A fürdő vezetése ezért a jövőben uniós segítséggel igyekszik korszerűsíteni az épületet, hogy így erősítse az újpesti gyógyfürdő vonzerejét.

Kis Mari itt tanult úszni

A fürdő elődje az Erzsébet gőz– és kárdfürdő volt. A tisztasági fürdő helyett 1974. november 7-én nyitotta meg kapuit az uszoda. Színészek és sportolók is megmártóznak itt. Kertész Péter színművész is feltűnik a gyógyfürdőben. Kis Mari színésznőnek és Toldi Mária énekesnek szintén itt finomította gyorsúszási technikáját Karika Elek úszómester.

A Széchenyi vize

Az Uszodának nincs önálló vízbázisa. A gyógymedencékbe a Széchenyi fürdőből érkezik a hévíz, távvezetéken keresztül. A hévíznek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős. Ugyanazokra a bántalmakra jó, mint amelyeket a Széchenyi fürdőben gyógyítanak. Ízületi gyulladásokra, ortopédiai, illetve sérüléses elváltozások kezelésére. Az úszó- és tanmedencéket városi vízzel töltik fel.

Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda

1042 Budapest, Árpád út 114–120.

Megközelíthető: a 3-as metróval, a piros 20-as és a 96-os autóbusszal

Nyitva:

hétfő–péntek: 6–19 óra,

szombat–vasárnap: 6–13 óra

belépő: 900 forint

Megközelíthető: a 3-as metróval, a piros 20-as és a 96-os autóbusszal

Nyitva:

hétfő–péntek: 6–19 óra,

szombat–vasárnap: 6–13 óra

belépő: 900 forint -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!