Hírek

2005.04.11. 06:37

Fénystaféta a Föld körül

Egyéni módon emlékeznek a világ országai Einsteinre halálának 50. évfordulóján.

Parcsami G.

[caption id="" align="alignleft" width="124"] Einstein 1955. április 18-án hunyt el a New Jersey-beli Princetonban
[/caption]Április 18-án az Egyesült Államokban, Princetonban a város fényeit leoltják. Ezt követően egy fényjelet indítanak útjára, amelyet stafétaszerűen adnak tovább egymásnak az akció résztvevői. Egészen addig, amíg a fényjel egy nap leforgása alatt ismét visszaérkezik Princetonba. A fény útjával a szervezők a nagy tudós szellemi örökségére és a fizika jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet. Az akcióhoz Magyarország is csatlakozik. Jelentkezni lehet Härtlein Károlynál, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszéki mérnökénél a 463-11-36-os telefonszámon. Vagy emailben a [email protected] címen.

A fényjel továbbadásának módját a staféta résztvevői egymás között elektronikus levélben vagy más módon egyeztetik. A stafétában bármilyen törvényesen megengedett fényforrással, például autófényszóróval, zseblámpával, tábortűzzel, lézerrel és engedélyezett tűzijátékkal lehet részt venni. A kitétel csak annyi, hogy egészségkárosodást, fényszennyezést vagy egyéb veszélyt ne okozzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!