Hírek

2005.04.05. 00:00

Forintokban mérik a középiskolásokat

Négy budapesti középiskola öszszevonását, illetve megszüntetését tervezi Budapest vezetése. A szocialista frakció kezdeményezésére azonban elnapolták Schiffer János főpolgármester-helyettes javaslatát.

Dukay N. Á.

Az érintett intézmények a Podmaniczky Frigyes Közgazdasági, az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti, a Móricz Zsigmond Műszaki és a Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola. Schiffer költségvetési szempontokkal indokolta a tervezetet. Érvei szerint az összevonások már a jövő tanévtől évi 850 millió forintos megtakarítást jelentenének.

– Esetünkben a tervezettel olyan képzési forma szűnne meg, amely teljes egészében a gyakorlatra irányul és ma is piacképes – közölte lapunkkal Rick Gyula. A Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola igazgatóhelyettese elmondta: a pedagógusoknak elegük lett, és már nem bíznak az ígéretekben. Esetükben abban, hogy a diákok és a dolgozók nem járnak rosszul.

A tanoda ráadásul a lemaradt fiatalok képzésében vállal nagy szerepet. Ma több mint négyszáz diákjuk van. Eddig végzett hallgatóiknak pedig szinte mindegyike a saját szakmájában tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Egyesülne a Bánkival

Az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti Szakközépiskola a Bánki Donát Szakiskola neve alatt működne tovább. – A 45 éves tanoda ezzel egyszerűen leépülne. Már az ősszel tizennyolc kollégánknak kellene távoznia – mondta Lovász Tibor igazgató. Ezért nyújtottak be petíciót az alkalmazottak, a szülők és a diákönkormányzatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!