Hírek

2005.04.05. 06:44

Hét óra alatt az Adrián

Idén is Horvátország lesz a sláger a magyar turisták körében. Tavaly 403 ezer honfitársunk 2 millió 92 ezer napot töltött az Adrián, az Isztrián.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hvar szigetére Splitből visz a komp személyenként 900 forintért, a kocsit pedig 4152 forintért
[/caption]Június közepén átadják a Splitig vezető horvátországi autópálya-szakaszt, így a tenger hét óra alatt elérhető. Főszezonban, július elejétől augusztus végéig naponta 850 ezer turistát képes befogadni a horvát tengerpart, ennyi a férőhely a szállodákban, panziókban és a magánszállásokon. Ezek nagy része május végére, június elejére elkel, mert 1,6 millió német, 1,2 millió olasz, 900 ezer szlovén nyaral Horvátországban. Mi magyarok a hatodikak vagyunk a horvát statisztikákban. Fordítva viszont az elsők, hisz sehova nem utazik annyi magyar, mint a horvát üdülőhelyekre.

A Letenyéig vezető magyar autópálya-szakasz a tervek szerint jövő év végére, talán decemberére  készül csak el. A horvát szakaszon az autópályadíj Splitig 5 ezer forint. S innen már csak három óra a 950 kilométerre lévő Dubrovnik, a Verne-regény Raguzája, ahol a tengerparton 6 ezer euróba, másfél millió forintba kerül egy lakás négyzetmétere, s ahol az üdülés is a legdrágább. Dubrovnik és Split immár repülővel is elérhető, nyáron a Malév és a SkyEurope egyaránt indít járatokat. A jelszó most az, hogy aki korábban vesz, olcsóbban vesz. Vagyis aki most lefoglalja helyét egy fapados járatra, akár 5-6 ezer forintért is elutazhat.

A nagyvárosok, Rijeka, Split, Dubrovnik, Zadar mellett egyre népszerűbbek az adriai szigetek, a horgászutak és a buszos csoportos utazások. A legnagyobb  utaztató a Horvát Utazási Iroda, amelynek útjaira tavaly 20 ezer magyar fizetett be, törzsvendégeinek 15 százalékos kedvezményt ad.

Idén tíz százalékkal lesz több férőhely

Sokan utaznak autóval magánútra Horvátországba, a szervezett utak aránya 20–25 százalék – mondta a Reggelnek Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyar képviseletének vezetője. De mivel az utazási irodák programjai egyre gazdagabbak, kiszolgál-ják a horgászok és a vitorlázók igényeit is, többen választják a szervezett utat. Idén 250 millió eurót, vagyis 62 milliárd forintot fektettek be a szállodaiparban, amitől 10 százalékos növekedésre számítanak. Az elő- és utószezoni árak sokszor 30-40 százalékkal olcsóbbak a főszezoniaknál, s miután Horvátországban még szeptemberben is tombol a nyár, érdemes ezt is fontolóra venni a nyaralás tervezésénél.

Az előre foglalás jelent jelentős árelőnyt

„Az én boltom nem lenni a legolcsóbb, lenni a legjobb” – magyarázta Antun Vidic, a Horvát Utazási Iroda tulajdonosa, aki Budapesten saját éttermében mutatja be a kínálatot. Az irodának saját vitorlásai vannak, amelyekkel Zadar és Split között szerveznek kirándulásokat, és saját buszával viszi az utasait, idegenvezetőt is biztosít a csoportokhoz, s jelentős kedvezményeket ad. Például aki most fizet be, 10 százalék kedvezményt kap. Most tehát nem a last minute, az utolsó pillanatos foglalások, hanem a first minute, az előre foglalás jelent árelőnyt. Az iroda nem emelt árat sem, amit azért tudott megengedni magának, mert a forint árfolyama javult az euróval szemben.

a szervezett utak aránya 20–25 százalék – mondta a Reggelnek Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyar képviseletének vezetője. De mivel az utazási irodák programjai egyre gazdagabbak, kiszolgál-ják a horgászok és a vitorlázók igényeit is, többen választják

a szervezett utat. Idén 250 millió eurót, vagyis 62 milliárd forintot fektettek be a szállodaiparban, amitől 10 százalékos növekedésre számítanak.

Az elő- és utószezoni árak sokszor 30-40 százalékkal olcsóbbak a főszezoniaknál, s miután Horvátországban még szeptemberben is tombol a nyár, érdemes ezt is fontolóra venni a nyaralás tervezésénél. Az előre foglalás jelent jelentős árelőnyt „Az én boltom nem lenni a legolcsóbb, lenni a legjobb” – magyarázta Antun Vidic, a Horvát Utazási Iroda tulajdonosa, aki Budapesten saját éttermében mutatja be a kínálatot. Az irodának saját vitorlásai vannak, amelyekkel Zadar és Split között szerveznek kirándulásokat, és saját buszával viszi az utasait, idegenvezetőt is biztosít a csoportokhoz, s jelentős kedvezményeket ad. Például aki most fizet be, 10 százalék kedvezményt kap. Most tehát nem a last minute, az utolsó pillanatos foglalások, hanem a first minute, az előre foglalás jelent árelőnyt. Az iroda nem emelt árat sem, amit azért tudott megengedni magának, mert a forint árfolyama javult az euróval szemben. Hvar szigetére Splitből visz a komp személyenként 900 forintért, a kocsit pedig 4152 forintért -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!