Hírek

2005.04.25. 00:00

Igazán jól a háborús küldetés fizet

Az Európai Unió országaiban is kevésnek számít a szerződéses katonák 1000 eurós átlagfizetése, de magyar társaik, még jó esetben is, ennek csak a felét kapják.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az idén lemondott Szenes Zoltán vezérkari főnök búcsúztatta az Irakba indulókat. Közülük sokan a magas fizetésért vállalták a veszélyes küldetést.
[/caption]Más kereseti ágakhoz viszonyítva rosszul fizetik az Európai Unióban a szerződéses katonákat. Természetesen az adott országtól is függ a havi juttatás mértéke, de az átlagos fizetés így is 800–1200 euró (kb. 200–300 ezer forint) körül mozog. Az unióban a legjobban keresők közé tartoznak az angol katonák, itt az átlagos fizetés is eléri a 600 ezer forintnak megfelelő fontot. A különböző magasabb fokozatokban természetesen jóval többet lehet keresni. Az uniós átlag a magyar katonák béréhez képest is igen tekintélyes összegnek számít. Sőt, a fokozat nélküli magyar honvéd havi juttatása bruttóban alig éri el a 96 ezer forintot, így kézben még 70 ezret sem tud hazavinni. Ezzel az adattal uniós átlagban is az utolsók közé tartozunk. Így nem csoda, hogy a magyar fiatalok a katonai pálya helyett más, jobban fizető civil foglalkozás után néznek.

A katonaság inkább az ország azon területein lehet „kényszermegoldás”, ahol nagy a munkanélküliség, illetve az alacsony iskolai képesítésük miatt más helyeken nem tudnak elhelyezkedni a fiatalok. A honvédségi toborzóknak azonban így sincs könnyű dolguk, a katonai pályát népszerűsítő kampány ellenére ugyanis körülbelül 2000 üres hely kiadó a kaszárnyákban.

A magyar honvédségnél a legjobban kifizetődő szolgálat a külföldi békemisszióban való részvétel. Ezen belül is kiemelkedően jutalmazzák az afganisztáni szerepvállalás résztvevőit. A legveszélyesebb küldetésre induló magyar katonákat fizetésükön kívül külön pótlékokkal jutalmazza a honvédség. Ők rendfokozattól függően, alapjuttatásuk másfélszeresét is megkereshetik, így havi keresetük nettóban elérheti a 800 ezer forintot is, de a legkisebb juttatás így is 600 ezer körül mozog.

Az első magyar misszió

A XX. század egyik jelentős magyar békemissziója 1975-ben zajlott Vietnamban.Az akkori Magyar Népköztársaság katonáin és rendőrein kívül diplomaták is részt vettek a békefenntartásban, összesen 200 fővel. Hazánk a békefenntartásra nem önként vállalkozott, hanem az akkori szocialista tömb úgynevezett „kérésének” tett eleget.

Mennyit költünk békefenntartásra?

Különböző misszókban jelenleg a világ mintegy 10 országában közel 800 fővel teljesítenek szolgálatot magyar békefenntartók. Az összes küldetés finanszírozása évente körülbelül 20–25 milliárd forintjába kerül a Magyar Honvédségnek. Az utóbbi idők legdrágább küldetésének az iraki szerepvállalás számított. A 300 személyes kontingens felkészítése, kiszállítása és utánpótlásának biztosítása havonta egymilliárd forintjába került az adófizetőknek. Jelenleg az afganisztáni szerepvállalásra költ legtöbbet a honvédség: havonta mintegy félmilliárdot emészt fel.

Különböző rangban szolgáló magyar szerződéses katonák fizetése:

Fokozat nélküli honvéd: 96 ezer Ft

Őrvezető: 102 ezer Ft

Kezdő tiszthelyettes: 120 ezer Ft

Zászlós: 153 ezer Ft

Hadnagy: 148 ezer Ft

Százados: 240 ezer Ft

Alezredes: 290 ezer Ft

Dandártábornok: 502 ezer Ft

Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák nettó fizetése:

Zászlós 650: ezer Ft

Hadnagy 700: ezer Ft

Alezredes 750: ezer Ft

(kerekített adatok bruttóban, a juttatáshoz, fokozattól függően, 5–20 ezer forint pótlék is jár)

Különböző rangban szolgáló magyar szerződéses katonák fizetése:

Fokozat nélküli honvéd: 96 ezer Ft

Őrvezető: 102 ezer Ft

Kezdő tiszthelyettes: 120 ezer Ft

Zászlós: 153 ezer Ft

Hadnagy: 148 ezer Ft

Százados: 240 ezer Ft

Alezredes: 290 ezer Ft

Dandártábornok: 502 ezer Ft

Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák nettó fizetése:

Zászlós 650: ezer Ft

Hadnagy 700: ezer Ft

Alezredes 750: ezer Ft

(kerekített adatok bruttóban, a juttatáshoz, fokozattól függően, 5–20 ezer forint pótlék is jár) Az idén lemondott Szenes Zoltán vezérkari főnök búcsúztatta az Irakba indulókat. Közülük sokan a magas fizetésért vállalták a veszélyes küldetést. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!